niedziela, 29 marca 2015

Kotlety z kaszy jęczmiennej i tofu

Podobno te kotlety wyglądają jak ciastka, ale może głodnemu chleb na myśli;) Jak dla mnie to super wartościowy element obiadu i kolacji. Uwielbiam jeść je w towarzystwie buraczków, a to połączenie to już prawdziwa bomba odżywcza. Z tego przepisu wyjdzie Wam ok. 21 sztuk, więc opłaca się poświęcić te pół godziny, żeby mieć z głowy przygotowanie bazy paru następnych posiłków, zwłaszcza jeśli tak jak u mnie, liczy się w tygodniu każda zaoszczędzona minuta.

Dlaczego warto jeść kaszę jęczmienną?
ü  jest źródłem błonnika i białka
ü  zawiera m.in. potas, magnez, żelazo, cynk i selen
ü  dostarczy wit. B1, B2, B6 i PP
ü  syci na długo, ponieważ po spożyciu chłonie wodę i pęcznieje w przewodzie pokarmowym

Składniki (na ok. 21 sztuk):
v  1 opakowanie tofu naturalnego/ wędzonego
v  sok z połowy cytryny
v  1 ząbek czosnku
v  3 łyżki sosu sojowego
v  1/2 łyżeczki pieprzu
v  200 g. kaszy jęczmiennej
v  pół szkl. płatków ryżowych
v  2 natki pietruszki

Panierka
v  po 5 łyżek bułki tartej i ziaren sezamu

Wykonanie:
  1. Tofu blendujemy z sokiem z cytryny, ząbkiem czosnku, sosem sojowym i pieprzem, a następnie odstawiamy na ok. 10 min., żeby tofu przejęło smak reszty.
  2. Kaszę gotujemy wg przepisu na opakowaniu, studzimy.
  3. Pietruszkę siekamy drobno.
  4. W misce mieszamy dokładnie przyprawione tofu, ugotowaną kaszę, płatki ryżowe i posiekaną pietruszkę.
  5. Mokrymi dłońmi formujemy kotleciki i obtaczamy je w panierce z wymieszanej bułki tartej i ziaren sezamu.
  6. Smażymy na niewielkiej ilości oliwi z obu stron lub pieczemy w rozgrzanym do 180 st.  piekarniku ok. 20-30 min. przewracając w połowie pieczenia. 
Fot.R.Kołomłocki

4 komentarze:

  1. Bardzo smaczne! podałam z sosem pieczarkowym i buraczkami - zestaw idealny.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smaczne! podałam z sosem pieczarkowym i buraczkami - zestaw idealny.

    OdpowiedzUsuń