Zazwyczaj
cenię sobie prostotę w kuchni. Nie lubię przekombinowanych, nafaszerownych
wszystkim co możliwe dań, ale przecież wiadomo, że to wyjątki potwierdzają
regułę;) I tym wyjątkiem będzie moja dzisiejsza propozycja. Znajdziemy w niej
kalafior, groszek, ziemniaki ciecierzycę, mleczko kokosowe, curry i jeszcze
parę innych składników;), co może brzmi kosmicznie, ale uwierzcie mi, że nie
pożałujecie, jak spróbujecie! Uwielbiam tę potrawkę za posmak kokosa, curry i
nutkę chili oraz za miliony wartości odżywczych w niej zawartych. Do dzieła!:)
Składniki:
v
1 duża cebula
v
3 ząbki czosnku
v
2 łyżki curry
v
pół łyżeczki chili
v
1 kalafior
v
2 ziemniaki
v
2 marchewki
v
przyprawa fix knorr do dań chińskich
v
1 puszka mleczka kokosowego
v
1 puszka groszku
v
szklanka ugotowanej ciecierzycy/ 1 puszka gotowej
v
1 szkl. bulionu warzywnego
v
świeża kolendra do posypania
Wykonanie:
- Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy
na minimalnej ilości oleju. Następnie dodajemy do nich curry i chilli.
Dokładnie mieszamy. Odstawiamy.
- Kalafior, marchew i ziemniaki kroimy i gotujemy nieco krócej niż
zwykle, tak żeby były bardziej twardawe niż rozgotowane.
- Mleczko kokosowe mieszamy z bulionem warzywnym, a
następnie rozpuszczamy w nim fix knorr.
- W dużym naczyniu żaroodpornym umieszczamy
podgotowane ziemniaki i kalafior, doprawioną cebulę, groszek i ciecierzycę,
całość zalewamy mieszaniną z bulionu, mleczka kokosowego i przyprawy.
Całość dokładnie mieszamy.
- Wstawiamy na ok. 20 min. do rozgrzanego do 180 st.
piekarnika.
- Danie podajemy posypane świeżą kolendrą.
Fot. R.Kołomłocki |
pyszne danie!
OdpowiedzUsuńWygląda smacznie :)
OdpowiedzUsuńa ja właśnie moczę ciecierzycę i nie miałam na nią pomysłu! dzięki, jutro lecę po kalafior!!!!
OdpowiedzUsuńAga zrobiłam! Dorzuciłam jeszcze cukinię, rodzynki i jabłka, ale nie mogę odlepić się od garnka! Pycha! Dzięki za inspirację!
OdpowiedzUsuń