Podobno
te kotlety wyglądają jak ciastka, ale może głodnemu chleb na myśli;) Jak dla
mnie to super wartościowy element obiadu i kolacji. Uwielbiam jeść je w towarzystwie
buraczków, a to połączenie to już prawdziwa bomba odżywcza. Z tego przepisu
wyjdzie Wam ok. 21 sztuk, więc opłaca się poświęcić te pół godziny, żeby mieć z
głowy przygotowanie bazy paru następnych posiłków, zwłaszcza jeśli tak jak u
mnie, liczy się w tygodniu każda zaoszczędzona minuta.
Dlaczego warto jeść kaszę jęczmienną?
ü
jest źródłem błonnika i białka
ü
zawiera m.in. potas, magnez, żelazo, cynk i selen
ü
dostarczy wit. B1, B2, B6 i PP
ü
syci na długo, ponieważ po spożyciu chłonie wodę i
pęcznieje w przewodzie pokarmowym
Składniki (na ok. 21 sztuk):
v 1 opakowanie tofu naturalnego/ wędzonego
v sok z połowy cytryny
v 1 ząbek czosnku
v 3 łyżki sosu sojowego
v 1/2 łyżeczki pieprzu
v 200 g. kaszy jęczmiennej
v pół szkl. płatków ryżowych
v 2 natki pietruszki
Panierka
v
po 5 łyżek bułki tartej i ziaren sezamu
Wykonanie:
- Tofu blendujemy z sokiem z cytryny, ząbkiem czosnku,
sosem sojowym i pieprzem, a następnie odstawiamy na ok. 10 min., żeby tofu
przejęło smak reszty.
- Kaszę gotujemy wg przepisu na opakowaniu, studzimy.
- Pietruszkę siekamy drobno.
- W misce mieszamy dokładnie przyprawione tofu,
ugotowaną kaszę, płatki ryżowe i posiekaną pietruszkę.
- Mokrymi dłońmi formujemy kotleciki i obtaczamy je w
panierce z wymieszanej bułki tartej i ziaren sezamu.
- Smażymy na niewielkiej ilości oliwi z obu stron lub
pieczemy w rozgrzanym do 180 st. piekarniku ok. 20-30 min. przewracając w
połowie pieczenia.
Fot.R.Kołomłocki |
świetne kotleciki!
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne! podałam z sosem pieczarkowym i buraczkami - zestaw idealny.
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne! podałam z sosem pieczarkowym i buraczkami - zestaw idealny.
OdpowiedzUsuńSuper, cieszę się, na zdrowie!:)
Usuń