środa, 18 marca 2015

Kalafior i spółka w kokosowym sosie z curry

Zazwyczaj cenię sobie prostotę w kuchni. Nie lubię przekombinowanych, nafaszerownych wszystkim co możliwe dań, ale przecież wiadomo, że to wyjątki potwierdzają regułę;) I tym wyjątkiem będzie moja dzisiejsza propozycja. Znajdziemy w niej kalafior, groszek, ziemniaki ciecierzycę, mleczko kokosowe, curry i jeszcze parę innych składników;), co może brzmi kosmicznie, ale uwierzcie mi, że nie pożałujecie, jak spróbujecie! Uwielbiam tę potrawkę za posmak kokosa, curry i nutkę chili oraz za miliony wartości odżywczych w niej zawartych. Do dzieła!:)

Składniki:
v  1 duża cebula
v  3 ząbki czosnku
v  2 łyżki curry
v  pół łyżeczki chili
v  1 kalafior
v  2 ziemniaki
v  2 marchewki
v  przyprawa fix knorr do dań chińskich
v  1 puszka mleczka kokosowego
v  1 puszka groszku
v  szklanka ugotowanej  ciecierzycy/ 1 puszka gotowej
v  1 szkl. bulionu warzywnego
v  świeża kolendra do posypania

Wykonanie:
  1. Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na minimalnej ilości oleju. Następnie dodajemy do nich curry i chilli. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy.
  2. Kalafior, marchew i ziemniaki kroimy i gotujemy nieco krócej niż zwykle, tak żeby były bardziej twardawe niż rozgotowane.
  3. Mleczko kokosowe mieszamy z bulionem warzywnym, a następnie rozpuszczamy w nim fix knorr.
  4. W dużym naczyniu żaroodpornym umieszczamy podgotowane ziemniaki i kalafior, doprawioną cebulę, groszek i ciecierzycę, całość zalewamy mieszaniną z bulionu, mleczka kokosowego i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy.
  5. Wstawiamy na ok. 20 min. do rozgrzanego do 180 st. piekarnika.
  6. Danie podajemy posypane świeżą kolendrą. 
Fot. R.Kołomłocki

4 komentarze:

  1. a ja właśnie moczę ciecierzycę i nie miałam na nią pomysłu! dzięki, jutro lecę po kalafior!!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Aga zrobiłam! Dorzuciłam jeszcze cukinię, rodzynki i jabłka, ale nie mogę odlepić się od garnka! Pycha! Dzięki za inspirację!

    OdpowiedzUsuń