Piątek
13.-ego! To zdecydowanie dobry dzień, dobry i smaczny, bo na obiad zafundowałam
sobie rewelacyjny makaron z pesto i papryczkami chili!:)
Szczerze
przyznam, że nigdy nie przepadałam za pesto. Miałam to nieszczęście, że moje
pierwsze wspomnienia z nim to makaron pływający w ogromnej ilości słabej jakości
oliwy- okropność!
Dopiero
po kilku latach nauczyłam się robić pesto, w taki sposób, że dziś w połączeniu
z makaronem jest to jedno z moich ulubionych dań. Proste, szybkie, pyszne, odżywcze
danie. Warto wspomnieć, że połączenie pietruszki z cytryną zapewni nam dobrze
przyswajalne żelazo. I czegóż chcieć więcej?;)
Składniki:
v
500 g. makaronu
v
po 1/3 czerwonej, zielonej i żółtej papryczki chili
Pesto:
v
2 pęczki pietruszki
v
2 ząbki czosnku
v
1/4 szkl. oliwy z oliwek
v
sok z połowy cytryny
v po 3 łyżki migdałów, nasion słonecznika, ziaren sezamu
v
sól, pieprz
Wykonanie:
- Makaron gotujemy standardowo wg przepisu na
opakowaniu.
- Papryczki kroimy w bardzo drobną kostkę.
Pesto:
- Migdały siekamy i razem z nasionami słonecznika i
ziarnami sezamu prażymy na patelni.
- Pietruszkę, czosnek, oliwę i cytrynę blendujemy.
- Osobno blendujemy uprażone migdały, słonecznik i
sezam.
- Obie zblendowane części dokładnie mieszamy, ewentualnie kilka sekund blendujemy i doprawiamy wg uznania solą i pieprzem.
- Ugotowany makaron mieszamy z pesto oraz papryczkami
chili.
Fot. R. Kołomłocki |
Fot.R. Kołomłocki |
pesto to zdecydowanie jeden z najlepszych dodatków do makaronu, poza tym - uwielbiam pietruszkę :)
OdpowiedzUsuń