poniedziałek, 23 lutego 2015

Brownie z ciecierzycy/ fasoli na wypasie

Ciasto było i się skończyło. Wystarczyły 3 osoby i 2 dni. I oto cała historia zniknięcia brownie na wypasie;) Piszę "na wypasie", bo to nie jest zwykłe brownie! Na maksa czekoladowa masa przeplata się z kokosem i zaskakuje orzechem, śliwką i nutką pomarańczy. Najlepiej spróbujcie i przekonajcie się sami, co mam na myśli:)

Składniki:
v  2 szkl. ugotowanej fasoli/ ciecierzycy
v  3 banany
v  1 małe op. cukru z prawdziwą wanilią
v  1/2 szkl. syropu z agawy/ innego słodu
v  pół szklanki płatków ryżowych
v  pół szklanki mleka roślinnego
v  5 łyżek kakao
v  sok z połowy pomarańczy
v  łyżeczka sody
v  1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
v  po dużej garści suszonych śliwek i dowolnych orzechów (spróbujcie z brazylijskimi- pycha!)
Polewa:
v  1 opakowanie mleczka kokosowego w proszku+ 125 ml. wody
v  5 łyżek jagód goji
v  1 łyżka ksylitolu

Wykonanie:
  1. Fasolę/ ciecierzycę blendujemy z bananami, syropem z agawy i  cukrem waniliowym na gładką masę.
  2. Do masy dosypujemy płatki ryżowe, sodę, kakao, wlewamy mleko, sok z pomarańczy i blendujemy dalej.
  3. Czekoladę, śliwki i orzechy siekamy drobno i mieszamy łyżką z powstałą wcześniej masą.
  4. Całość wstawiamy do rozgrzanego do 180 st. piekarnika i pieczemy ok. 40 min.
  5. Ważne: ciasto kroimy po wystudzeniu!
Polewa:
  1. Mleczko kokosowe w proszku rozrabiamy w 125 ml. ciepłej wody, a następnie polewamy nim wystudzone ciasto.
  2. Jagody goji blendujemy z cukrem i posypujemy nimi ciasto.
Fot. R.Kołomłocki
Fot. R.Kołomłocki

3 komentarze:

  1. takiego wypasionego brownie to bym spróbowała, dlatego od razu zapisuję przepis! :) wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Prawie jak tort! Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń