Ciasto było i się skończyło.
Wystarczyły 3 osoby i 2 dni. I oto cała historia zniknięcia brownie na
wypasie;) Piszę "na wypasie", bo to nie jest zwykłe brownie! Na maksa czekoladowa
masa przeplata się z kokosem i zaskakuje orzechem, śliwką i nutką pomarańczy.
Najlepiej spróbujcie i przekonajcie się sami, co mam na myśli:)
Składniki:
v
2 szkl. ugotowanej fasoli/ ciecierzycy
v
3 banany
v
1 małe op. cukru z prawdziwą wanilią
v
1/2 szkl. syropu z
agawy/ innego słodu
v
pół szklanki płatków
ryżowych
v
pół szklanki mleka
roślinnego
v
5 łyżek kakao
v
sok z połowy pomarańczy
v
łyżeczka sody
v
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
v
po dużej garści
suszonych śliwek i dowolnych orzechów (spróbujcie z brazylijskimi- pycha!)
Polewa:
v 1 opakowanie
mleczka kokosowego w proszku+ 125 ml. wody
v 5
łyżek jagód goji
v 1
łyżka ksylitolu
Wykonanie:
- Fasolę/ ciecierzycę
blendujemy z bananami, syropem z agawy i cukrem waniliowym na gładką masę.
- Do masy dosypujemy
płatki ryżowe, sodę, kakao, wlewamy mleko, sok z pomarańczy i blendujemy
dalej.
- Czekoladę,
śliwki i orzechy siekamy drobno i mieszamy łyżką z powstałą wcześniej masą.
- Całość
wstawiamy do rozgrzanego do 180 st. piekarnika i pieczemy ok. 40 min.
- Ważne: ciasto kroimy po wystudzeniu!
Polewa:
- Mleczko
kokosowe w proszku rozrabiamy w 125 ml. ciepłej wody, a następnie polewamy
nim wystudzone ciasto.
- Jagody goji blendujemy z cukrem i posypujemy nimi ciasto.
Fot. R.Kołomłocki |
Fot. R.Kołomłocki |
takiego wypasionego brownie to bym spróbowała, dlatego od razu zapisuję przepis! :) wygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńPrawie jak tort! Pyszności :)
OdpowiedzUsuńWygląda czadersko!
OdpowiedzUsuń