Każda
okazja do zjedzenia czegoś pysznego/słodkiego jest dobra, ale moja jest dziś
naprawdę wyjątkowa! Otóż, muszę się pochwalić,  mam za sobą pierwszy trening biegowy odkąd
złamałam kość.  Cieszę się jak dziecko,
które odzyskało ukochaną zabawkę!;) Postanowiłam to uczcić dobrym, ale i
zdrowym ciachem, które nada się na deser, ale i słodkie śniadanie. Częstujcie
się i świętujcie razem ze mną!:)
Płatki ryżowe 
Zainspirowała
mnie nimi moja nowa idolka sportowa Chrissie Wellington, która przed zawodami zawsze
zjada michę płatków ryżowych z dodatkami. A warto je czasem jeść, ponieważ:
Ø 
dają energię- składają się głównie z węglowodanów;
Ø 
są lekkostrawne;
Ø 
zawierają bardzo mało tłuszczu- na 100 g. to zaledwie 1
g.!
Składniki:
Spód:
v 
1,5  szkl. orzechów
włoskich (lub ew. migdałów)
v 
1 szkl. daktyli
Masa:
v 
2, 5 szklanki płatków ryżowych+ 2 szkl. mleka roślinnego
(użyłam pół na pół: kokosowego i sojowego)
v 
2 op. budyniu waniliowego+  3 szkl. mleka roślinnego
v 
3/4 szkl. syropu z agawy (lub innego słodu)
v 
op. skórki cytrynowej
v 
op. cukru waniliowego
Wierzch:
v 
tabliczka czekolady+  5-6 łyżek mleka roślinnego
v 
gruszki do ozdoby
Wykonanie:
Spód:
- Daktyle zalewamy wrzątkiem i odcedzamy po 15 min.
- Wrzucamy do blendera odsączone daktyle i orzechy,
     wszystko blendujemy do momentu wymieszania składników (powinna wyjść
     jednolita, lepka papka).
- Powstałą masą wykładamy blachę i odstawiamy do lodówki.
Masa:
- Płatki ryżowe gotujemy na mleku roślinnym. 
- Budynie waniliowe rozrabiamy w pół szkl. mleka
     roślinnego, pozostałe 2,5 szkl. mleka zagotowujemy, a następnie dolewamy
     rozrobione budynie i mieszamy intensywnie przez chwilę, aby nie powstały
     grudki. 
- Schładzamy masę ryżową i budyniową.
- Obie masy łączymy, dodajemy syrop z agawy, cukier waniliowy
     i blendujemy na gładką masę.
- Dosypujemy skórkę cytrynową i dokładnie mieszamy masę, którą następnie wylewamy na gotowy już spód orzechowo- daktylowy.
Wierzch:
- Czekoladę rozpuszczamy w mleku i polewamy nią gotowe
     ciasto.
- Przyozdabiamy gruszkami lub innymi owocami. 
- Wstawiamy min. na 2-3 godziny (a najlepiej na całą noc) do lodówki.
|  | 
| Fot. R.Kołomłocki | 
 
gratuluję! warto jest uczcić, gdy jest taka okazja :) tym bardziej tak smacznym i zdrowym ciachem - super pomysł z płatkami ryżowymi! :)
OdpowiedzUsuńcudowne ciasto, pełne smaku i zdrowych kalorii! :)
OdpowiedzUsuńCzy zamiast orzechów włoskich mogą być orzeszki ziemne?
OdpowiedzUsuńNie próbowałam, więc na 100% nie wiem, ale myślę, że mogą dać radę:)
UsuńA czy zamiast płatków ryżowych można dodać płatki jaglane?
OdpowiedzUsuńMyślę, że można. Jaglane też dobrze sklejają:)
Usuń