Każda
okazja do zjedzenia czegoś pysznego/słodkiego jest dobra, ale moja jest dziś
naprawdę wyjątkowa! Otóż, muszę się pochwalić, mam za sobą pierwszy trening biegowy odkąd
złamałam kość. Cieszę się jak dziecko,
które odzyskało ukochaną zabawkę!;) Postanowiłam to uczcić dobrym, ale i
zdrowym ciachem, które nada się na deser, ale i słodkie śniadanie. Częstujcie
się i świętujcie razem ze mną!:)
Płatki ryżowe
Zainspirowała
mnie nimi moja nowa idolka sportowa Chrissie Wellington, która przed zawodami zawsze
zjada michę płatków ryżowych z dodatkami. A warto je czasem jeść, ponieważ:
Ø
dają energię- składają się głównie z węglowodanów;
Ø
są lekkostrawne;
Ø
zawierają bardzo mało tłuszczu- na 100 g. to zaledwie 1
g.!
Składniki:
Spód:
v
1,5 szkl. orzechów
włoskich (lub ew. migdałów)
v
1 szkl. daktyli
Masa:
v
2, 5 szklanki płatków ryżowych+ 2 szkl. mleka roślinnego
(użyłam pół na pół: kokosowego i sojowego)
v
2 op. budyniu waniliowego+ 3 szkl. mleka roślinnego
v
3/4 szkl. syropu z agawy (lub innego słodu)
v
op. skórki cytrynowej
v
op. cukru waniliowego
Wierzch:
v
tabliczka czekolady+ 5-6 łyżek mleka roślinnego
v
gruszki do ozdoby
Wykonanie:
Spód:
- Daktyle zalewamy wrzątkiem i odcedzamy po 15 min.
- Wrzucamy do blendera odsączone daktyle i orzechy,
wszystko blendujemy do momentu wymieszania składników (powinna wyjść
jednolita, lepka papka).
- Powstałą masą wykładamy blachę i odstawiamy do lodówki.
Masa:
- Płatki ryżowe gotujemy na mleku roślinnym.
- Budynie waniliowe rozrabiamy w pół szkl. mleka
roślinnego, pozostałe 2,5 szkl. mleka zagotowujemy, a następnie dolewamy
rozrobione budynie i mieszamy intensywnie przez chwilę, aby nie powstały
grudki.
- Schładzamy masę ryżową i budyniową.
- Obie masy łączymy, dodajemy syrop z agawy, cukier waniliowy
i blendujemy na gładką masę.
- Dosypujemy skórkę cytrynową i dokładnie mieszamy masę, którą następnie wylewamy na gotowy już spód orzechowo- daktylowy.
Wierzch:
- Czekoladę rozpuszczamy w mleku i polewamy nią gotowe
ciasto.
- Przyozdabiamy gruszkami lub innymi owocami.
- Wstawiamy min. na 2-3 godziny (a najlepiej na całą noc) do lodówki.
Fot. R.Kołomłocki |
gratuluję! warto jest uczcić, gdy jest taka okazja :) tym bardziej tak smacznym i zdrowym ciachem - super pomysł z płatkami ryżowymi! :)
OdpowiedzUsuńcudowne ciasto, pełne smaku i zdrowych kalorii! :)
OdpowiedzUsuńCzy zamiast orzechów włoskich mogą być orzeszki ziemne?
OdpowiedzUsuńNie próbowałam, więc na 100% nie wiem, ale myślę, że mogą dać radę:)
UsuńA czy zamiast płatków ryżowych można dodać płatki jaglane?
OdpowiedzUsuńMyślę, że można. Jaglane też dobrze sklejają:)
Usuń