sobota, 7 lutego 2015

Ciasto ryżowo-orzechowe bez pieczenia

Każda okazja do zjedzenia czegoś pysznego/słodkiego jest dobra, ale moja jest dziś naprawdę wyjątkowa! Otóż, muszę się pochwalić,  mam za sobą pierwszy trening biegowy odkąd złamałam kość.  Cieszę się jak dziecko, które odzyskało ukochaną zabawkę!;) Postanowiłam to uczcić dobrym, ale i zdrowym ciachem, które nada się na deser, ale i słodkie śniadanie. Częstujcie się i świętujcie razem ze mną!:)

Płatki ryżowe
Zainspirowała mnie nimi moja nowa idolka sportowa Chrissie Wellington, która przed zawodami zawsze zjada michę płatków ryżowych z dodatkami. A warto je czasem jeść, ponieważ:
Ø  dają energię- składają się głównie z węglowodanów;
Ø  są lekkostrawne;
Ø  zawierają bardzo mało tłuszczu- na 100 g. to zaledwie 1 g.!

Składniki:
Spód:
v  1,5  szkl. orzechów włoskich (lub ew. migdałów)
v  1 szkl. daktyli

Masa:
v  2, 5 szklanki płatków ryżowych+ 2 szkl. mleka roślinnego (użyłam pół na pół: kokosowego i sojowego)
v  2 op. budyniu waniliowego+  3 szkl. mleka roślinnego
v  3/4 szkl. syropu z agawy (lub innego słodu)
v  op. skórki cytrynowej
v  op. cukru waniliowego

Wierzch:
v  tabliczka czekolady+  5-6 łyżek mleka roślinnego
v  gruszki do ozdoby

Wykonanie:
Spód:
  1. Daktyle zalewamy wrzątkiem i odcedzamy po 15 min.
  2. Wrzucamy do blendera odsączone daktyle i orzechy, wszystko blendujemy do momentu wymieszania składników (powinna wyjść jednolita, lepka papka).
  3. Powstałą masą wykładamy blachę i odstawiamy do lodówki.
Masa:
  1. Płatki ryżowe gotujemy na mleku roślinnym.
  2. Budynie waniliowe rozrabiamy w pół szkl. mleka roślinnego, pozostałe 2,5 szkl. mleka zagotowujemy, a następnie dolewamy rozrobione budynie i mieszamy intensywnie przez chwilę, aby nie powstały grudki.
  3. Schładzamy masę ryżową i budyniową.
  4. Obie masy łączymy, dodajemy syrop z agawy, cukier waniliowy i blendujemy na gładką masę.
  5. Dosypujemy skórkę cytrynową i dokładnie mieszamy  masę, którą następnie wylewamy na gotowy już spód orzechowo- daktylowy.
Wierzch:
  1. Czekoladę rozpuszczamy w mleku i polewamy nią gotowe ciasto.
  2. Przyozdabiamy gruszkami lub innymi owocami. 
  3. Wstawiamy min. na 2-3 godziny (a najlepiej na całą noc) do lodówki.
Fot. R.Kołomłocki


6 komentarzy:

  1. gratuluję! warto jest uczcić, gdy jest taka okazja :) tym bardziej tak smacznym i zdrowym ciachem - super pomysł z płatkami ryżowymi! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. cudowne ciasto, pełne smaku i zdrowych kalorii! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy zamiast orzechów włoskich mogą być orzeszki ziemne?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie próbowałam, więc na 100% nie wiem, ale myślę, że mogą dać radę:)

      Usuń
  4. A czy zamiast płatków ryżowych można dodać płatki jaglane?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że można. Jaglane też dobrze sklejają:)

      Usuń