poniedziałek, 12 stycznia 2015

Kiełbaski sojowe w cieście drożdżowym

Czas karnawału zaczął się na dobre, a dobre jedzenie to nieodłączny element udanej imprezy.  Podczas ostatniej wegańskiej "wyżerki" u mnie, znajomi stwierdzili, że spośród wszystkich innych dań/ przekąsek, które przygotowałam kiełbaski sojowe w cieście były zdecydowanym numerem jeden, co ucieszyło mnie tym bardziej, że ciasto drożdżowe przygotowywałam pierwszy raz w życiu i wyszło naprawdę pyszne! Nie taki diabeł straszny, jak go malują;) Myślę więc, że każdy jest w stanie je zrobić i mile zaskoczyć podniebienia swoich gości:) A zatem do dzieła!

Składniki:
Ciasto:
v  300 g. mąki
v  pół szkl. ciepłej wody
v  pół łyżeczki soli
v  pół op. suchych drożdży
v  4 łyżki oleju

Farsz:
v  2 op. kiełbasek sojowych Curry/ parówek sojowych (Polsoja)
v  kilka kawałków papryki marynowanej
v  1 cukinia
v  sos sojowy

Sos pomidorowy:
v  mały koncentrat pomidorowy
v  pół szkl. wody
v  4 łyżki śmietanki sojowej (marchewkowepole.pl)/ ew. mleka sojowego
v  2 łyżki przyprawy do kurczaka (lub mieszanki przypraw: curry, papryka słodka, chilli, imbir, pieprz i sól)

Na wierzch:
v  Kminek, słonecznik, sezam

Wykonanie:
Ciasto:
  1. Mąkę mieszamy z pokruszonymi drożdżami i solą.
  2. Dodajemy ciepłą wodę, olej i zagniatamy jednolite, sprężyste ciasto.
  3. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok. 30 min. (u mnie stało obok grzejnika).
W międzyczasie przygotowujemy farsz i sos:
  1. Cukinię kroimy na cienkie paseczki, obtaczamy w sosie sojowym i podsmażamy z każdej strony na patelni.
  2. Paprykę kroimy na cienkie paseczki.
Sos:
  1. Koncentrat pomidorowy mieszamy z wodą i śmietanką, przyprawiamy, mieszamy i gotujemy 2-3 min.
Przechodzimy do ostatniego etapu:
  1. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na blacie posypanym mąką na grubość ok. 3 mm. i kroimy na 8 prostokątów (każdy o długości kiełbaski i szerokości ok. 7 cm.)
  2. Na środku każdego prostokąta przykładamy kiełbaskę i robimy z każdej strony kilka prostopadłych do kiełbaski nacięć (tymi naciętymi paseczkami będziemy potem zawijać i oklejać kiełbaskę).
  3. Zabieramy na chwilę kiełbaskę i jej miejsce smarujemy przygotowanym sosem pomidorowym.
  4. Na sosie ponownie układamy kiełbaskę, pokrojoną cukinię i paprykę, a następnie sklejamy wszystko ponacinanymi paseczkami (nie musi być równo zaklejone).
  5. Wierzch każdego zawiniętego ciasta smarujemy olejem kokosowym i posypujemy kminkiem, sezamem lub ziarnami słonecznika.
  6. Całość zapiekamy ok. 35 min. w temp. 200 st. (do momentu zarumienienia się wierzchu)
  7. Kiełbaski świetnie smakują z sosem pomidorowym lub czosnkowym. 
Fot. R.Kołomłocki

2 komentarze: