Czas
karnawału zaczął się na dobre, a dobre jedzenie to nieodłączny element udanej
imprezy. Podczas ostatniej wegańskiej "wyżerki"
u mnie, znajomi stwierdzili, że spośród wszystkich innych dań/ przekąsek, które
przygotowałam kiełbaski sojowe w cieście były zdecydowanym numerem jeden, co
ucieszyło mnie tym bardziej, że ciasto drożdżowe przygotowywałam pierwszy raz w
życiu i wyszło naprawdę pyszne! Nie taki diabeł straszny, jak go malują;) Myślę więc, że każdy jest w stanie je zrobić i mile
zaskoczyć podniebienia swoich gości:) A
zatem do dzieła!
Składniki:
Ciasto:
v
300 g. mąki
v
pół szkl. ciepłej
wody
v
pół łyżeczki soli
v
pół op. suchych drożdży
v
4 łyżki oleju
Farsz:
v
2 op. kiełbasek sojowych Curry/ parówek sojowych (Polsoja)
v
kilka kawałków papryki marynowanej
v
1 cukinia
v
sos sojowy
Sos
pomidorowy:
v
mały koncentrat pomidorowy
v
pół szkl. wody
v
4 łyżki śmietanki sojowej (marchewkowepole.pl)/ ew. mleka
sojowego
v
2 łyżki przyprawy do kurczaka (lub mieszanki przypraw:
curry, papryka słodka, chilli, imbir, pieprz i sól)
Na
wierzch:
v
Kminek, słonecznik, sezam
Wykonanie:
Ciasto:
- Mąkę mieszamy z pokruszonymi drożdżami i solą.
- Dodajemy ciepłą wodę, olej i zagniatamy jednolite,
sprężyste ciasto.
- Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok. 30 min. (u mnie stało obok grzejnika).
W
międzyczasie przygotowujemy farsz i sos:
- Cukinię kroimy na cienkie paseczki, obtaczamy w
sosie sojowym i podsmażamy z każdej strony na patelni.
- Paprykę kroimy na cienkie paseczki.
Sos:
- Koncentrat pomidorowy mieszamy z wodą i śmietanką, przyprawiamy, mieszamy i gotujemy 2-3 min.
Przechodzimy
do ostatniego etapu:
- Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na blacie posypanym
mąką na grubość ok. 3 mm. i kroimy na 8 prostokątów (każdy o długości
kiełbaski i szerokości ok. 7 cm.)
- Na środku każdego prostokąta przykładamy kiełbaskę i
robimy z każdej strony kilka prostopadłych do kiełbaski nacięć (tymi
naciętymi paseczkami będziemy potem zawijać i oklejać kiełbaskę).
- Zabieramy na chwilę kiełbaskę i jej miejsce smarujemy
przygotowanym sosem pomidorowym.
- Na sosie ponownie układamy kiełbaskę, pokrojoną
cukinię i paprykę, a następnie sklejamy wszystko ponacinanymi paseczkami
(nie musi być równo zaklejone).
- Wierzch każdego zawiniętego ciasta smarujemy olejem
kokosowym i posypujemy kminkiem, sezamem lub ziarnami słonecznika.
- Całość zapiekamy ok. 35 min. w temp. 200 st. (do
momentu zarumienienia się wierzchu)
- Kiełbaski świetnie smakują z sosem pomidorowym lub czosnkowym.
Fot. R.Kołomłocki |
Mega pomysł! Prawdziwa imprezowa klasyka :D
OdpowiedzUsuńPysznie ;)
OdpowiedzUsuń