Cudowności
w Nowym Roku życzę Wam wszystkim, a przede wszystkim wielkich marzeń, wiary w
nie i ich spełnienia!:)
A
2015 rok zaczynamy od delikatnego, aksamitnego kremu z buraków z migdałami,
który jest super odżywczy, energetyczny, prosty i pyszny!
Dlaczego buraki?
W
świecie sportowym dużo ostatnio mówi się o cudownych właściwościach buraków,
więc polecam ten przepis szczególnie osobom pragnącym podnieść swoją wydolność.
Ø
Buraki to też źródło witamin: A, B1, B2, C i E oraz
minerałów tj.: wapń, żelazo, fosfor i magnez.
A dlaczego migdały?
Ø
Mają korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy;
Ø
Chronią przed cukrzycą;
Ø
Zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, błonnik,
białko, mangan, magnez oraz wit. E.
Składniki:
v
1,5 litra bulionu warzywnego
v
5 buraków
v
pół jabłka
v
1 pietruszka, 1 seler
v
śmietanka sojowa 250 ml. (marchewkowepole.pl)
v
majeranek, oregano,
sól
v
sok z 1 cytryny
v
pół szkl. migdałów w płatkach
Wykonanie:
- Buraki, pietruszkę i seler gotujemy (ale NIE
rozgotowujemy!).
- Miksujemy ugotowane buraki, seler i pietruszkę z
jabłkiem i bulionem warzywnym, a następnie mieszamy ze śmietanką i
cytryną.
- Doprawiamy
majerankiem, oregano, solą i pieprzem.
- Do gotowego kremu dodajemy migdały i całość mieszamy
łyżką.
- Podajemy schłodzone.
Fot. R.Kołomłocki |
świetna zupa, buraczki lubię, więc to coś dla mnie :)
OdpowiedzUsuńPychotka ;)
OdpowiedzUsuńMmm, takie kremu z buraczków jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuń