wtorek, 6 stycznia 2015

Zupa-krem z buraków z migdałami

Cudowności w Nowym Roku życzę Wam wszystkim, a przede wszystkim wielkich marzeń, wiary w nie i ich spełnienia!:)
A 2015 rok zaczynamy od delikatnego, aksamitnego kremu z buraków z migdałami, który jest super odżywczy, energetyczny, prosty i pyszny! 

Dlaczego buraki?
W świecie sportowym dużo ostatnio mówi się o cudownych właściwościach buraków, więc polecam ten przepis szczególnie osobom pragnącym podnieść swoją wydolność.
Ø  Buraki to też źródło witamin: A, B1, B2, C i E oraz minerałów tj.: wapń, żelazo, fosfor i magnez.
A dlaczego migdały?
Ø  Mają korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy;
Ø  Chronią przed cukrzycą;
Ø  Zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, błonnik, białko, mangan, magnez oraz wit. E.

Składniki:
v  1,5 litra bulionu warzywnego
v  5 buraków
v  pół jabłka
v  1 pietruszka, 1 seler
v  śmietanka sojowa 250 ml. (marchewkowepole.pl)
v  majeranek,  oregano, sól
v  sok z 1 cytryny
v  pół szkl. migdałów w płatkach

Wykonanie:
  1. Buraki, pietruszkę i seler gotujemy (ale NIE rozgotowujemy!).
  2. Miksujemy ugotowane buraki, seler i pietruszkę z jabłkiem i bulionem warzywnym, a następnie mieszamy ze śmietanką i cytryną.
  3. Doprawiamy  majerankiem, oregano, solą i pieprzem.
  4. Do gotowego kremu dodajemy migdały i całość mieszamy łyżką.
  5. Podajemy schłodzone.
Fot. R.Kołomłocki

3 komentarze:

  1. świetna zupa, buraczki lubię, więc to coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, takie kremu z buraczków jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń