wtorek, 16 grudnia 2014

Tofu po grecku

Święta coraz bliżej, pewnie większość z Was myśli już o tym, co przygotuje na ten piękny czas. Mi w tym roku pomysłów nie brakuje (co najwyżej czasu;)).  Tofu po grecku było jednak opcją, nad którą najdłużej się zastanawiałam, ponieważ robiłam to danie w zeszłym roku i niebyt przypadło mi go gustu. Ostatecznie potraktowałam je jako tegoroczne wyzwanie i postanowiłam "podrasować" starą wersję. Dodałam kilka składników, zmieniłam nieco formę podania i przyznam, że wyszło mi z tego tofu jakiego nigdy wcześniej nie jadłam. Świąteczne, zdrowe i pyszne! Na pewno pojawi się na moim wigilijnym stole:)

Składniki:
Do tofu:
v  2 x marynowane tofu (Polsoja)
v  przyprawa do ryb
v  sos sojowy
v  mąka kukurydziana

Do potrawki:
v  2 cebule
v  3 marchewki
v  1 pietruszka
v  1/4 selera
v  pół szkl. pestek dyni
v  500 ml. przecieru pomidorowego
v  pół słoika marynowanej papryki czerwonej (ok. 300 g.)
v  4 liście laurowe
v  6 ziarenek angielskich
v  łyżeczka majeranku
v  sól, pieprz ziołowy

Wykonanie:
  1. Tofu kroimy w kostkę, zalewamy sosem sojowym, przyprawiamy sporą ilością przyprawy do ryb i odstawiamy na 15 min.
  2. Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy.
  3. Na drugiej patelni prażymy na suchej patelni pestki dyni.
  4. Marchewki, pietruszkę i seler ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  5. Do podsmażonej cebuli dodajemy starte marchewki, seler i pietruszkę, liście laurowe, ziarenka angielskie, majeranek, dolewamy ok. pół szkl. wody i dusimy przez 10-15 min.
  6. Po ok. 15 min. duszenia dolewamy przecier pomidorowy i pozostawiamy całość na małym ogniu przez kolejne 10 min. ciągle mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem ziołowym.
  7. Kroimy paprykę na paseczki i dodajemy ją wraz z uprażonymi pestkami dyni do potrawki, całość mieszamy.
  8. Nasiąknięte sosem sojowym i przyprawą tofu obtaczamy w mące kukurydzianej i podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy.
  9. Przekładamy potrawkę do większego naczynia i mieszamy z 1/3 podsmażonego tofu, a resztę tofu wykładamy na wierzch. 
    Fot.CookZoom.pl

1 komentarz: