środa, 17 grudnia 2014

Świąteczne ciasteczka amarantusowe

Coś słodkiego, zdrowego, a do tego ładnie się prezentującego? Polecam ciasteczka amarantusowe, które nie tylko świetnie nadają się na zdrową przekąskę, ale też ładnie zapakowane doskonale sprawdzą się jako prezent albo dodatek do prezentu dla najbliższych:)

Dlaczego warto uwzględnić amarantus w swojej diecie?
Ø  odznacza się wysoką zawartością żelaza(więcej niż w szpinaku), magnezu, wapnia (więcej niż w mleku) i błonnika
Ø  jest cennym źródłem dobrze przyswajalnego białka

Składniki na ok. 35 szt.:
v  po 1,5 szkl. suszonych moreli i śliwek
v  1 szkl. mąki pełnoziarnistej
v  1 banan
v  2 łyżeczki proszku do pieczenia
v  1 szkl. mleka roślinnego
v  pół szkl. syropu z agawy/ klonowego (marchewkowepole.pl)
v  2,5 szkl. amarantusa ekspandowanego (marchewkowepole.pl)
v  3 łyżki skórki pomarańczowej
v  1/4 szkl. oleju
v  15 śliwek suszonych na wierzch

Wykonanie:
  1. Morele i śliwki kroimy na małe kawałki.
  2. Miksujemy mąkę, banana, mleko, proszek do pieczenia i syrop klonowy.
  3. Do powstałej masy dodajemy pokrojone sliwki i morele, skórkę pomarańczową oraz amarantus i dokladnie mieszamy całość łyżką.
  4. Formujemy ciasteczka, na wierzch kładziemy przekrojone na pół suszone śliwki i pieczemy ok. 50 min. w piekarniku rozgrzanym do 180 st.
  5. Ciasteczka są pyszne na ciepło, ale właściwą konsystencję uzyskują dopiero po ostudzeniu. 
Fot.R.Kołomłocki
Fot.R.Kołomłocki

4 komentarze: