Coś
słodkiego, zdrowego, a do tego ładnie się prezentującego? Polecam ciasteczka
amarantusowe, które nie tylko świetnie nadają się na zdrową przekąskę, ale też
ładnie zapakowane doskonale sprawdzą się jako prezent albo dodatek do prezentu dla
najbliższych:)
Dlaczego warto uwzględnić amarantus w swojej diecie?
Ø
odznacza się wysoką zawartością żelaza(więcej niż w
szpinaku), magnezu, wapnia (więcej niż w mleku) i błonnika
Ø
jest cennym źródłem dobrze przyswajalnego białka
Składniki na ok. 35 szt.:
v
po 1,5 szkl. suszonych moreli i śliwek
v
1 szkl. mąki pełnoziarnistej
v
1 banan
v
2 łyżeczki proszku do pieczenia
v
1 szkl. mleka roślinnego
v
pół szkl. syropu z agawy/ klonowego (marchewkowepole.pl)
v
2,5 szkl. amarantusa ekspandowanego (marchewkowepole.pl)
v
3 łyżki skórki pomarańczowej
v
1/4 szkl. oleju
v
15 śliwek suszonych na wierzch
Wykonanie:
- Morele i śliwki kroimy na małe kawałki.
- Miksujemy mąkę, banana, mleko, proszek do pieczenia
i syrop klonowy.
- Do powstałej masy dodajemy pokrojone sliwki i
morele, skórkę pomarańczową oraz amarantus i dokladnie mieszamy całość
łyżką.
- Formujemy ciasteczka, na wierzch kładziemy
przekrojone na pół suszone śliwki i pieczemy ok. 50 min. w piekarniku
rozgrzanym do 180 st.
- Ciasteczka są pyszne na ciepło, ale właściwą
konsystencję uzyskują dopiero po ostudzeniu.
Fot.R.Kołomłocki |
Fot.R.Kołomłocki |
zdrowe pyszności :)
OdpowiedzUsuńsamo dobro :)
OdpowiedzUsuńzdrowo i jaki kolor piękny!
OdpowiedzUsuńZdrowe słodycze to najlepsze słodycze <3!
OdpowiedzUsuń