Święta coraz bliżej, pewnie większość z Was myśli już o tym, co przygotuje na ten piękny czas. Mi w tym roku pomysłów nie brakuje (co najwyżej czasu;)). Tofu po grecku było jednak opcją, nad którą najdłużej się zastanawiałam, ponieważ robiłam to danie w zeszłym roku i niebyt przypadło mi go gustu. Ostatecznie potraktowałam je jako tegoroczne wyzwanie i postanowiłam "podrasować" starą wersję. Dodałam kilka składników, zmieniłam nieco formę podania i przyznam, że wyszło mi z tego tofu jakiego nigdy wcześniej nie jadłam. Świąteczne, zdrowe i pyszne! Na pewno pojawi się na moim wigilijnym stole:)
Składniki:
Do tofu:
v 2 x marynowane tofu (Polsoja)
v przyprawa do ryb
v sos sojowy
v mąka kukurydziana
Do potrawki:
v 2 cebule
v 3 marchewki
v 1 pietruszka
v 1/4 selera
v pół szkl. pestek dyni
v 500 ml. przecieru pomidorowego
v pół słoika marynowanej papryki czerwonej (ok. 300 g.)
v 4 liście laurowe
v 6 ziarenek angielskich
v łyżeczka majeranku
v sól, pieprz ziołowy
Wykonanie:
- Tofu kroimy w kostkę, zalewamy sosem sojowym, przyprawiamy sporą ilością przyprawy do ryb i odstawiamy na 15 min.
- Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy.
- Na drugiej patelni prażymy na suchej patelni pestki dyni.
- Marchewki, pietruszkę i seler ścieramy na tarce o grubych oczkach.
- Do podsmażonej cebuli dodajemy starte marchewki, seler i pietruszkę, liście laurowe, ziarenka angielskie, majeranek, dolewamy ok. pół szkl. wody i dusimy przez 10-15 min.
- Po ok. 15 min. duszenia dolewamy przecier pomidorowy i pozostawiamy całość na małym ogniu przez kolejne 10 min. ciągle mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem ziołowym.
- Kroimy paprykę na paseczki i dodajemy ją wraz z uprażonymi pestkami dyni do potrawki, całość mieszamy.
- Nasiąknięte sosem sojowym i przyprawą tofu obtaczamy w mące kukurydzianej i podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy.
- Przekładamy potrawkę do większego naczynia i mieszamy z 1/3 podsmażonego tofu, a resztę tofu wykładamy na wierzch.
Fot.CookZoom.pl
"Po grecku" to wszystko biorę ;D !
OdpowiedzUsuń