poniedziałek, 22 grudnia 2014

Tempeh w galarecie z warzywami

Nigdy wcześniej nie jadłam tempehu, ale słyszałam wiele o jego licznych zaletach odżywczych i smakowych. Z warzywami w galaretce z agaru tworzy pyszną kompozycję- łatwą do przyrządzenia i idealną na imprezę czy święta. Jestem przekonana, że posmakuje nawet najbardziej zatwardziałym mięsożercom- sprawdzone i potwierdzone;)

Dlaczego warto uwzględnić tempeh w swojej diecie?
Ø  zawiera ok. 19% białka wysokiej jakości, bardziej odżywczego niż np. białko  z wołowiny czy z kurczaka
Ø  znajdziemy w nim też żelazo, wapń i magnez

Składniki:
  •  litr bulionu warzywnego
  •  6 łyżek agaru (marchewkowepole.pl) /Wg opakowania powinno być 6 łyżeczek, ale mój agar nie chciał żelować w tej proporcji i musiałam zwiększyć jego ilość./
  • 3 marchewki
  • 1 puszka groszku
  • 2 opakowania tempehu (marchewkowepole.pl)
  • 2 czerwone papryki
  • pietruszka
Wykonanie:
  1. Marchewki gotujemy i kroimy w kostkę.
  2. Paprykę kroimy w kostkę, a tempeh na cienkie paseczki.
  3. Bulion warzywny zagotowujemy i dodajemy agar, ciągle mieszając.
  4. W foremkach układamy warstwowo pietruszkę tempeh marchewkę, groszek i paprykę i zalewamy przestudzonym bulionem z agarem.
  5. Napełnione foremki wkładamy do lodówki i zostawiamy na kilka godzin. 
Fot. CookZoom.pl

2 komentarze:

  1. Zrobiłam, nawet babci smakowało (pomimo tego, że bez mięsa;]).

    OdpowiedzUsuń
  2. Cieszę się, moim domownikom również smakowało:)

    OdpowiedzUsuń