Nigdy
wcześniej nie jadłam tempehu, ale słyszałam wiele o jego licznych zaletach
odżywczych i smakowych. Z warzywami w galaretce z agaru tworzy pyszną
kompozycję- łatwą do przyrządzenia i idealną na imprezę czy święta. Jestem
przekonana, że posmakuje nawet najbardziej zatwardziałym mięsożercom-
sprawdzone i potwierdzone;)
Dlaczego warto uwzględnić tempeh w swojej diecie?
Ø
zawiera ok. 19% białka wysokiej jakości,
bardziej odżywczego niż np. białko z
wołowiny czy z kurczaka
Ø
znajdziemy w nim też żelazo, wapń i magnez
Składniki:
- litr bulionu warzywnego
- 6 łyżek agaru (marchewkowepole.pl) /Wg opakowania powinno być 6 łyżeczek, ale mój agar nie chciał żelować w tej proporcji i musiałam zwiększyć jego ilość./
- 3 marchewki
- 1 puszka groszku
- 2 opakowania tempehu (marchewkowepole.pl)
- 2 czerwone papryki
- pietruszka
Wykonanie:
- Marchewki gotujemy i kroimy w kostkę.
- Paprykę kroimy w kostkę, a tempeh na cienkie
paseczki.
- Bulion warzywny zagotowujemy i dodajemy agar, ciągle
mieszając.
- W foremkach układamy warstwowo pietruszkę tempeh
marchewkę, groszek i paprykę i zalewamy przestudzonym bulionem z agarem.
- Napełnione foremki wkładamy do lodówki i zostawiamy
na kilka godzin.
Zrobiłam, nawet babci smakowało (pomimo tego, że bez mięsa;]).
OdpowiedzUsuńCieszę się, moim domownikom również smakowało:)
OdpowiedzUsuń