piątek, 21 listopada 2014

Tofu w panierce orzechowo- sezamowej

Wiele osób nie może przekonać się do tofu i często wynika to ze złych doświadczeń, takich jak np. próbowanie tofu niewłaściwie przyrządzonego, źle przyprawionego albo co gorsza "na surowo", tzn. prosto z opakowania (znam takie przypadki;)).
Trzeba wiedzieć, że tofu samo w sobie nie ma smaku, ale wbrew pozorom może to okazać się zaletą w kuchni, gdyż przyjmuje ono smak produktów, które się z nim łączy. Sprawdza się więc zarówno na słodko, jak i na słono.

Ja dziś proponuję tofu w wersji imprezowej. Zamiast pustych kalorii z chipsów czy innych tego typu zapychaczy zapewnimy sobie tą zdrową przekąską pełnowartościowe białko, wapń, magnez i żelazo. Smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Składniki:
v  2 op. tofu naturalnego
v  8 łyżek sosu sojowego
v  4 łyżki mleka roślinnego
v  3 łyżki masła orzechowego
v  sezam (użyłam częściowo zwykłego i czarnego)

Wykonanie:
  1. Tofu kroimy na pół, a następnie każdą połowę na cienkie plasterki.
  2. Każdy kawałek tofu nakłuwamy widelcem z każdej strony (chodzi o to, żeby potem lepiej nasiąknęło masą orzechową)
  3. Blendujemy na gładką masę sos sojowy, mleko i masło orzechowe.
  4. Pokrojone tofu zanurzamy w powstałym sosie orzechowym i pozostawiamy na min. 15 min. Ważne, żeby każdy kawałek był pokryty masą.
  5. Każdy kawałek tofu obtaczamy z obu stron ziarnami sezamu i smażymy na niewielkiej ilości oliwy.
Fot. R.Kołomłocki

3 komentarze:

  1. Sezam to nie dla mnie, ale pomimo wszystko wygląda na prawdę smakowicie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. zdecydowanie jeden z najlepszych pomysłów na tofu jakie widziałam! świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń