Dziś
mam dla Was danie, które powinno spodobać się zwłaszcza osobom żyjącym w
ciągłym biegu, nie mającym czasu lub ochoty na skomplikowane gotowanie. Robię
tę sałatkę w mniej niż 30 min. Jest bardzo pożywna i rewelacyjnie nadaje się do
spakowania w pojemnik i zabrania ze sobą, kiedy dłużej nie ma nas w domu.
Pozbywamy się w ten sposób wymówek, żeby sięgać po śmieciowe jedzenie;)
Najczęściej robię ją w niedzielę i mam gotowe obiady/ kolacje na co najmniej 3
dni, co jest bardzo praktyczne i zaoszczędza czas.
Warto przypomnieć też, że kasza bulgur jest pożywniejsza niż ryż czy kuskus i zawiera więcej
błonnika, wit. z grupy B oraz żelaza, fosforu i potasu.
Składniki:
- 3/4 szkl. kaszy bulgur + 2 szkl. bulionu warzywnego
- pół kg. brukselki+ 2 szkl. bulionu warzywnego
- 1 szkl. ugotowanej czerwonej fasoli (lub puszka gotowej)
- puszka kukurydzy
- pół szkl. słonecznika
- pół szkl. orzechów włoskich
- mały koncentrat pomidorowy
- chili
Wykonanie:
- Kaszę bulgur gotujemy wg przepisu na opakowaniu, z
tym że zamiast w wodzie gotujemy ją w bulionie warzywnym.
- Brukselkę gotujemy w bulionie warzywnym, po ugotowaniu kroimy na pół lub w ćwiartki.
- Orzechy włoskie kroimy i razem ze słonecznikiem
prażymy na patelni.
- Mieszamy kaszę, brukselkę, orzechy i słonecznik z
pozostałymi składnikami. Doprawiamy chili wg uznania.
Fot. R.Kołomłocki |
cudowna sałatka!
OdpowiedzUsuń