czwartek, 27 listopada 2014

Pomidorowa sałatka z kaszą bulgur i brukselką

Dziś mam dla Was danie, które powinno spodobać się zwłaszcza osobom żyjącym w ciągłym biegu, nie mającym czasu lub ochoty na skomplikowane gotowanie. Robię tę sałatkę w mniej niż 30 min. Jest bardzo pożywna i rewelacyjnie nadaje się do spakowania w pojemnik i zabrania ze sobą, kiedy dłużej nie ma nas w domu. Pozbywamy się w ten sposób wymówek, żeby sięgać po śmieciowe jedzenie;) Najczęściej robię ją w niedzielę i mam gotowe obiady/ kolacje na co najmniej 3 dni, co jest bardzo praktyczne i zaoszczędza czas.

Warto przypomnieć też, że kasza bulgur jest pożywniejsza niż ryż czy kuskus i zawiera więcej błonnika, wit. z grupy B oraz żelaza, fosforu i potasu.

Składniki:

3/4 szkl.  kaszy bulgur + 2 szkl. bulionu warzywnego
- pół kg. brukselki+ 2 szkl. bulionu warzywnego
- 1 szkl. ugotowanej czerwonej fasoli (lub puszka gotowej)
- puszka kukurydzy
- pół szkl. słonecznika
- pół szkl. orzechów włoskich
- mały koncentrat pomidorowy
- chili

Wykonanie:
  1. Kaszę bulgur gotujemy wg przepisu na opakowaniu, z tym że zamiast w wodzie gotujemy ją w bulionie warzywnym.
  2. Brukselkę gotujemy w bulionie warzywnym,  po ugotowaniu kroimy na pół lub w ćwiartki.
  3. Orzechy włoskie kroimy i razem ze słonecznikiem prażymy na patelni.
  4. Mieszamy kaszę, brukselkę, orzechy i słonecznik z pozostałymi składnikami. Doprawiamy chili wg uznania. 
Fot. R.Kołomłocki

1 komentarz: