Przepisem
tym natchnęła mnie Ania, którą z tego miejsca serdecznie pozdrawiam!:) Poznałyśmy
się na rodzinnym zjeździe i chyba po raz pierwszy spotkałam w
towarzystwie kogoś, kto nie jada mięsa i kto może wesprzeć w dysputach typu:
" przecież ludzie od zawsze jedli mięso", "a ryb też nie
jadasz?", "a skąd bierzesz białko?" itp.;)
Zachwalała
to danie mówiąc, że robi ono istną furorę w jej rodzince i jest numerem jeden
przy okazji różnych świąt. Od dawna "chodziły za mną" te gołąbki, więc
weekend był idealnym momentem, żeby wreszcie
przekonać się, jak smakują wegańskie gołąbki, które nota bene robiłam pierwszy raz w życiu. A wyszły
doskonałe! Pikantny farsz idealnie komponował się z łagodzącym go sosem
pomidorowo-kokosowym. Rozeszły się w mgnieniu oka;)
Składniki na ok.30 sztuk:
- 3 małe lub 2 duże główki kapusty włoskiej
- 400 g. ryżu brązowego lub białego
- 1 litr bulionu warzywnego
- 250 g. pieczarek
- 4 łyżki rodzynek
- 8 moreli
- 3 garście orzechów włoskich
- 4 łyżki słonecznika i 4 ziaren sezamu
- 6 łyżek sosu sojowego
- 1 łyżka czarnuszki (opcjonalnie)
- curry, chili, słodka papryka, oregano wg uznania
- 400 g. ryżu brązowego lub białego
- 1 litr bulionu warzywnego
- 250 g. pieczarek
- 4 łyżki rodzynek
- 8 moreli
- 3 garście orzechów włoskich
- 4 łyżki słonecznika i 4 ziaren sezamu
- 6 łyżek sosu sojowego
- 1 łyżka czarnuszki (opcjonalnie)
- curry, chili, słodka papryka, oregano wg uznania
Sos pomidorowy:
v 750 ml. przecieru pomidorowego
v
puszka mleczka kokosowego
v
1,5 szkl. bulionu warzywnego
Wykonanie:
- Ryż gotujemy w bulionie warzywnym.
- Liście kapusty parzymy przez kilka minut we wrzątku.
- Rodzynki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilka
minut.
- Morele siekamy w drobną kostkę.
- Orzechy włoskie drobno kroimy.
- Ziarna sezamu i słonecznika prażymy na suchej
patelni.
- Pieczarki kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na
niewielkiej ilości oliwy.
- Łączymy ze sobą wszystkie składniki, doprawiamy
sosem sojowym, czarnuszką, curry, chili, słodką papryką i oregano. Farsz
powinien być słodko-pikantny.
- Mieszamy w oddzielnym naczyniu bulion warzywny,
mleczko kokosowe i przecier pomidorowy, odstawiamy.
- Zawijamy gołąbki, układamy je w naczyniu
żaroodpornym, polewamy sosem pomidorowo- kokosowym i dusimy w piekarniku w
temp. 180 stopni przez ok. 90 min.
fantastyczne gołąbki! to jedno z moich ulubionych dań :) bardzo podoba mi się pomysł na sos!
OdpowiedzUsuńŚwietne połączenie smaków wyglądają przepysznie :)
OdpowiedzUsuń