niedziela, 16 listopada 2014

Pikantne gołąbki w sosie pomidorowo-kokosowym

Przepisem tym natchnęła mnie Ania, którą z tego miejsca serdecznie pozdrawiam!:) Poznałyśmy się na rodzinnym zjeździe i chyba po raz pierwszy spotkałam w towarzystwie kogoś, kto nie jada mięsa i kto może wesprzeć w dysputach typu: " przecież ludzie od zawsze jedli mięso", "a ryb też nie jadasz?", "a skąd bierzesz białko?" itp.;) 
Zachwalała to danie mówiąc, że robi ono istną furorę w jej rodzince i jest numerem jeden przy okazji różnych świąt. Od dawna "chodziły za mną" te gołąbki, więc weekend był idealnym momentem, żeby  wreszcie przekonać się, jak smakują wegańskie gołąbki, które nota bene robiłam pierwszy raz w życiu. A wyszły doskonałe! Pikantny farsz idealnie komponował się z łagodzącym go sosem pomidorowo-kokosowym. Rozeszły się w mgnieniu oka;)

Składniki na ok.30 sztuk:
-  3 małe lub 2 duże główki kapusty włoskiej
- 400 g. ryżu brązowego lub białego
- 1 litr bulionu warzywnego
 250 g. pieczarek
 4 łyżki rodzynek
8 moreli
- 3 garście  orzechów włoskich
- 4 łyżki słonecznika i 4 ziaren sezamu
- 6 łyżek sosu sojowego
- 1 łyżka czarnuszki (opcjonalnie)
- curry, chili, słodka papryka, oregano wg uznania

Sos pomidorowy:
v  750 ml. przecieru pomidorowego
v  puszka mleczka kokosowego
v  1,5 szkl. bulionu warzywnego

Wykonanie:
  1. Ryż gotujemy w bulionie warzywnym.
  2. Liście kapusty parzymy przez kilka minut we wrzątku.
  3. Rodzynki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilka minut.
  4. Morele siekamy w drobną kostkę.
  5. Orzechy włoskie drobno kroimy.
  6. Ziarna sezamu i słonecznika prażymy na suchej patelni.
  7. Pieczarki kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy.
  8. Łączymy ze sobą wszystkie składniki, doprawiamy sosem sojowym, czarnuszką, curry, chili, słodką papryką i oregano. Farsz powinien być słodko-pikantny.
  9. Mieszamy w oddzielnym naczyniu bulion warzywny, mleczko kokosowe i przecier pomidorowy, odstawiamy.
  10. Zawijamy gołąbki, układamy je w naczyniu żaroodpornym, polewamy sosem pomidorowo- kokosowym i dusimy w piekarniku w temp. 180 stopni przez ok. 90 min. 
Fot. CookZoom,pl

2 komentarze:

  1. fantastyczne gołąbki! to jedno z moich ulubionych dań :) bardzo podoba mi się pomysł na sos!

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne połączenie smaków wyglądają przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń