czwartek, 18 września 2014

Zupa soczewicowa z morelami i prażonym słonecznikiem

Na punkcie tej zupy oszalałam ja, mój chłopak, oszalała też moja rodzina i znajomi, którzy mieli okazję jej próbować. I nie przesadzam:)

Odżywia, rozgrzewa, rewelacyjnie smakuje i syci na długo. Czegóż chcieć więcej?  Obok zupy buraczkowej mojej babci (nie do podrobienia póki co;)) ,  jest zdecydowanie moim numerem 1- może właśnie dlatego, że przypomina mi trochę dawne, domowe smaki. 

Jeśli ktoś trenuje, to  dodatkowo z racji soczewicowego białka i ziemniaczanych węglowodanów jest doskonałym posiłkiem potreningowym.

Składniki:
  • 1 szkl. suchej soczewicy
  • 4 szkl. bulionu warzywnego
  •  2-3 ziemniaki
  •  1 duża cebula
  • garść suszonych moreli
  • koncentrat pomidorowy (mały słoiczek)
  • 1/2 szkl. uprażonego słonecznika
  • 1 cytryna
  • koperek
  • 2 łyżki sosu sojowego (opcjonalnie)
  •  szczypta chilli/ 8-10 kropel tabasco (opcjonalnie)
Wykonanie:
  1. Słonecznik prażymy na suchej patelni.
  2. Cebulę podsmażamy na złoty kolor na niewielkiej ilości oliwy.
  3. Morele kroimy w drobną kostkę.
  4. Ziemniaki kroimy w grubszą kostkę (jeden kroję na 6-8 części)
  5. Koperek siekamy.
  6. W bulionie gotujemy soczewicę (ok. 10 min.)
  7. Dodajemy ziemniaki, słonecznik, cebulę, morele, koncentrat pomidorowy i opcjonalnie sos sojowy.
  8. Całość gotujemy jeszcze 15-20 min. i dolewamy wody w zależności od tego, jak gęstą chcemy mieć zupę.
  9. Na koniec dodajemy wyciśnięty sok z cytryny, opcjonalnie tabasco/ chili  i  całość mieszamy z koperkiem. 
Fot. Roger Kołomłocki

7 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawy dobór składników. Nigdy bym nie wpadła na dodatek moreli :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię zupę z soczwewicy! Ale w takiej wersji jeszcze nie próbowałam, bardzo pomysłowo ;) !

    OdpowiedzUsuń
  3. taka zupa nie może nie smakować! zaciekawił mnie w niej dodatek moreli, dlatego tym chętnie wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepis druknięty :) Podoba mi się! Na bank spróbuję tej jesieni :) Dzięki! :-*

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale nam narobiłaś smaka ;-) Kupujemy soczewicę, morele i robimy!

    OdpowiedzUsuń
  6. Zastąpiłam cytrynę limonką, dodałam otartą skórkę, zamiast koncentratu wrzuciłam więcej pomidorowej passaty. Uwielbiam takie połączenia, PYSZNE!

    OdpowiedzUsuń