Dziś
coś z serii dań na szybko, coś co jest stałym punktem mojego menu:) Wykonanie
tego pożywnego obiadu/kolacji zajmie nam nie więcej niż 30-40 min., a w łatwy
sposób dostarczy potrzebnych wartości odżywczych. Kasza jaglana smakuje nie tylko
na słodko, ale jak się okazuje z warzywami komponuje się równie dobrze- mam na myśli znakomicie;).
Jest delikatna w smaku, lekka i syci na długo. Najczęściej jadam to danie z
sosem pomidorowym lub czosnkowym.
Danie
polecam każdemu, a zwłaszcza osobom trenującym, ze względu na zawarte w nim
m.in.:
-
żelazo- wraz z wit. C z brokułów dobrze przyswajalne (kasza jaglana)
-
krzemionkę- leczniczy wpływ na stawy (kasza jaglana)
-
wapń i wit. C (brokuł)
-
wit. z grupy B, magnez oraz błonnik ułatwiający trawienie (kukurydza)
Składniki:
- 1/ 2 szkl. suchej kaszy jaglanej
- 1,5 szkl. bulionu warzywanego
- 1 kolba kukurydzy (opcjonalnie z puszki)
- brokuł
- 1 cytryna
- cebula
- przyprawy: czarnuszka (opcjonalnie), pieprz, słodka papryka
Wykonanie:
- Kaszę jaglaną gotujemy wg przepisu, z tym że zamiast
w samej wodzie gotujemy ją w bulionie warzywnym.
- Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na
niewielkiej ilości oliwy na złoty kolor.
- Kukurydzę gotujemy ok. 7-8 min., po czym odkrajamy
ziarenka.
- Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej i
skropionej sokiem z 1 cytryny wodzie przez ok. 2-3 min.- powinien być
lekko twardawy.
- Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego, mieszamy
delikatnie wszystkie składniki. przyprawiamy czarnuszką, pieprzem i słodką
papryką i zapiekamy ok. 15 min. w 180 st.
Fot. CookZoom.pl |
Uwielbiam zapiekane kasze z dodatkami <3 !
OdpowiedzUsuńzapiekac w ilu stopniach?
OdpowiedzUsuńW ilu stopniach?
OdpowiedzUsuńW 180 stopniach:)
Usuń