wtorek, 26 sierpnia 2014

Tarta warzywna z tofu

Uwielbiam tarty w niemal każdej postaci, do tej pory robiłam je na słodko, ale ostatnio zdecydowanie przekonałam się do wersji warzywnej. Spód z tego przepisu jest wg mnie idealnie kruchy. Całe danie nie tylko ładnie się prezentuje, ale przede wszystkim syci na długo, dostarcza cennych składników odżywczych i smakuje. Można podawać z sosem pomidorowym lub czosnkowym. 

Co to jest tofu?
Tofu to ser robiony z mleka sojowego. Zawiera białko sojowe z aminokwasami egzogennymi, które przyswajane są przez nasz organizm w podobnym stopniu jak białko zawarte w wołowinie i drobiu. Oprócz tego możemy znaleźć w nim nienasycone kwasy tłuszczowe, lecytynę oraz m.in. potas, żelazo, sód, fosfor i wit. E.

Składniki na ciasto:
v  2 szkl. mąki pszennej
v  1 łyżeczka proszku do pieczenia
v  1/3 szkl. mleka sojowego
v  1/3 szkl. oleju roślinnego
v  2 łyżeczki przyprawy do ziemniaków

Składniki na farsz:
v  1 op. tofu wędzonego
v  1 cebula
v  pół opakowania kiełków na patelnię (u mnie te z Biedronki)
v  1 brokuł
v  1 marchew
v  1 pietruszka
v  3 łyżki sosu sojowego
v  3 łyżki koncentratu pomidorowego
v  4 łyżki mleka sojowego
v  przyprawy: curry, kurkuma, papryczka chili w proszku

Wykonanie:
Ciasto
  1. Wszystkie składniki wrzucamy do miski i wyrabiamy rękoma przez kilka minut jednolite ciasto.
  2. Naczynie do tarty smarujemy odrobiną oleju i wykładamy ciastem (boki naczynia również powinny być wyłożone-oblepione ciastem).
Farsz
  1. Brokuły dzielimy na różyczki, marchew i pietruszkę kroimy w kostkę, a następnie podgotowujemy przez kilka minut, tak żeby były lekko twarde, ale nie surowe.
  2. Cebulę kroimy w kostkę i razem z kiełkami podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy na patelni.
  3. Tofu rozgniatamy widelcem i dokładamy do cebuli i kiełków. Następnie mieszamy całość z sosem sojowym, koncentratem pomidorowym, mlekiem sojowym oraz przyprawami.
  4. Połowę brokułów, marchew i pietruszkę dokładamy na patelnię i mieszamy z tofu i pozostałymi składnikami.
  5. Gotową masę wykładamy na przygotowane wcześniej  ciasto, a wierzch dekorujemy pozostałą częścią brokułów.
Tartę wstawiamy do piekarnika nastawionego na 180 st. na ok. 40-50 min.



2 komentarze:

  1. świetna tarta! właśnie takie pomysły lubię - proste, smaczne, zdrowe i szybkie! :)

    OdpowiedzUsuń