poniedziałek, 9 czerwca 2014

Deser z kaszy jaglanej, rabarbaru i truskawek

Propozycja na dziś to zdrowy deser, który może być również pożywnym śniadaniem na słodko. Przyznam, że pierwszy raz robiłam coś z rabarbaru i nie spodziewałam się, że wyjdą z tego aż takie pyszności. Kasza jaglana+ rabarbar+ truskawki= idealne połączenie o tej porze roku!:)

Składniki na ok. 5-6 porcji:
v  1/2 szkl.suchej kaszy jaglanej+ 2 szkl. wody do jej ugotowania
v  8-10 daktyli
v  ok.700 g. obranego rabarbaru
v  ok. 16 truskawek
v  1 banan
v  2 łyżki siemienia lnianego
v  2 łyżki mleczka kokosowego
v  opakowanie cukru waniliowego
v  4 łyżeczki brązowego cukru

Wykonanie:
  1. Kaszę jaglaną gotujemy razem z daktylami, odstawiamy na kilka minut, żeby do reszty wchłonęła wodę, całość dokładnie blendujemy.
  2. Obrany i pokrojony na ok. 2 cm. kawałki rabarbar zasypujemy cukrem waniliowym i brązowym, zalewamy niewielką ilością wody, gotujemy ok. 10-15 min., dosypujemy siemię lniane, całość mieszamy.
  3. Truskawki blendujemy z bananem i mleczkiem kokosowym.
  4. Teraz pozostaje nam połączyć gotowe składniki, tzn. ułożyć je warstwami. Ułożyłam kaszę jaglaną na spodzie, ponieważ jest zbyt ciężka, żeby utrzymać się na truskawkach i rabarbarze. Następnie, na wierzchu kaszy po połowie nalałam masę truskawkową i rabarbarową. Połączenie smaku rabarbaru i truskawek jest rewelacyjne!:) SMACZNEGO!




2 komentarze:

  1. muchas gracias za inspiracje dobra kobieto :D
    Musiałam zmodyfikować przepis, by wykorzystać produkty "pod ręką".
    Zamiast kaszy jaglanej użyłam komosy ryżowej.
    Cudnie smakuje. Mój debiut deserowy :D czekam na dalsze pyszności!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się,że smakowało :) komosa byłaby intrygującym składnikiem, muszę spróbować :)

      Usuń