sobota, 14 czerwca 2014

Omlet po wegańsku

Jeśli mamy ochotę na śniadanie lub kolację na słono, to "omlet" w wersji wegańskiej jest idealnym rozwiązaniem. Danie to jest bardzo pożywne i sycące. Jeżeli macie problemy z przewracaniem takich rzeczy jak np. naleśniki na drugą stronę, to można ten omlet podzielić na 2 części i przewracać mniejsze kawałki (jest to wtedy znacznie łatwiejsze). Zatem do dzieła! :)

Składniki na 1 omlet:
v  1 łyżeczka siemienia lnianego+ 5 łyżeczek ciepłej wody
v  4 łyżki mąki (najlepiej pełnoziarnistej)
v  1 łyżka drobnych płatków owsianych
v  ok. 6-8 łyżek mleka roślinnego
v  pół papryki
v  pół cebuli
v  pół pomidora
v  2 łyżki zielnego groszku
v  curry, kurkuma, sól, odrobina papryczki chili w proszku
v  szczypiorek
v  odrobina oleju do smażenia

Wykonanie:
  1. Mieszamy siemię lniane z ciepłą wodą (powinna wyjść z tego konsystencja jajka).
  2. Miksujemy mąkę, płatki owsiane, mleko i przygotowane siemię lniane (powinno wyjść ciasto konsystencją podobne do naleśnikowego).
  3. Kroimy paprykę, cebulę i pomidora na małe kawałki i dodajemy do ciasta.
  4. Doprawiamy curry, kurkumą, solą i papryczką chili w proszku, całość dokładnie mieszamy.
  5. Powstałe ciasto wlewamy na rozgrzaną patelnię i smażymy z obu stron. 
  6. Dekorujemy posiekanym szczypiorkiem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz