Jeśli
mamy ochotę na śniadanie lub kolację na słono, to "omlet" w wersji wegańskiej jest
idealnym rozwiązaniem. Danie to jest bardzo pożywne i sycące. Jeżeli macie
problemy z przewracaniem takich rzeczy jak np. naleśniki na drugą stronę, to
można ten omlet podzielić na 2 części i przewracać mniejsze kawałki (jest to wtedy
znacznie łatwiejsze). Zatem do dzieła! :)
Składniki na 1 omlet:
v
1 łyżeczka siemienia lnianego+ 5 łyżeczek ciepłej wody
v
4 łyżki mąki (najlepiej pełnoziarnistej)
v
1 łyżka drobnych płatków owsianych
v
ok. 6-8 łyżek mleka roślinnego
v
pół papryki
v
pół cebuli
v
pół pomidora
v
2 łyżki zielnego groszku
v
curry, kurkuma, sól, odrobina papryczki chili w proszku
v
szczypiorek
v
odrobina oleju do smażenia
Wykonanie:
- Mieszamy siemię lniane z ciepłą wodą (powinna wyjść
z tego konsystencja jajka).
- Miksujemy mąkę, płatki owsiane, mleko i przygotowane
siemię lniane (powinno wyjść ciasto konsystencją podobne do naleśnikowego).
- Kroimy paprykę, cebulę i pomidora na małe kawałki i
dodajemy do ciasta.
- Doprawiamy curry, kurkumą, solą i papryczką chili w
proszku, całość dokładnie mieszamy.
- Powstałe ciasto wlewamy na rozgrzaną patelnię i
smażymy z obu stron.
- Dekorujemy posiekanym szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz