Składniki na ok. 5-6 porcji:
v
1/2 szkl.suchej kaszy jaglanej+ 2 szkl. wody do jej
ugotowania
v
8-10 daktyli
v
ok.700 g. obranego rabarbaru
v
ok. 16 truskawek
v
1 banan
v
2 łyżki siemienia lnianego
v
2 łyżki mleczka kokosowego
v
opakowanie cukru waniliowego
v
4 łyżeczki brązowego cukru
Wykonanie:
- Kaszę jaglaną gotujemy razem z daktylami, odstawiamy
na kilka minut, żeby do reszty wchłonęła wodę, całość dokładnie
blendujemy.
- Obrany i pokrojony na ok. 2 cm. kawałki rabarbar
zasypujemy cukrem waniliowym i brązowym, zalewamy niewielką ilością wody,
gotujemy ok. 10-15 min., dosypujemy siemię lniane, całość mieszamy.
- Truskawki blendujemy z bananem i mleczkiem
kokosowym.
- Teraz pozostaje nam połączyć gotowe składniki, tzn.
ułożyć je warstwami. Ułożyłam kaszę jaglaną na spodzie, ponieważ jest zbyt
ciężka, żeby utrzymać się na truskawkach i rabarbarze. Następnie, na wierzchu
kaszy po połowie nalałam masę truskawkową i rabarbarową. Połączenie smaku rabarbaru
i truskawek jest rewelacyjne!:) SMACZNEGO!
muchas gracias za inspiracje dobra kobieto :D
OdpowiedzUsuńMusiałam zmodyfikować przepis, by wykorzystać produkty "pod ręką".
Zamiast kaszy jaglanej użyłam komosy ryżowej.
Cudnie smakuje. Mój debiut deserowy :D czekam na dalsze pyszności!
Cieszę się,że smakowało :) komosa byłaby intrygującym składnikiem, muszę spróbować :)
Usuń