piątek, 2 czerwca 2017

Orzeźwiająca sałatka tabule

Przed nami wakacje, a z nimi upały i chęć na coś sycącego, ale i orzeźwiającego. Mój sposób na obiad lub kolację w tym stylu to tabule lub jak kto woli tabbouleh, czyli libańska sałatka warzywna z kaszy, pomidorków i dużej ilości świeżych ziół. Ilu jej fanów, tyle wariacji, a ja poniżej zachęcam Was do wypróbowania mojej:)
Fot. CookZoom.pl

Składniki:
  • 1 szkl.  bulguru lub ew. kukusu+ 2 szkl. wody
  • 1 saszetka herbaty miętowej
  • 1 duży pęczek mięty
  • 1 duży pęczek pietruszki
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 20 pomidorków koktajlowych
  • po 2 cm. papryczki chili żółtej i czerwonej
  • sok z 1/2 limonki lub ew. z 1/2 cytryny
  • sól, pieprz

Opcjonalnie: cukinia do podania z gotową sałatką

Wykonanie:
  1. Wodę zagotowujemy, dodajemy kaszę bulgur i wrzucamy saszetkę herbaty miętowej. Gotujemy ok. 8 min. na małym ogniu, tak żeby kasza wchłonęła całą wodę. /Ew.  kuskus zalewamy wrzącą wodą, wrzucamy saszetkę herbaty miętowej i odstawiamy pod przykryciem 5-10 min., tak żeby kasza wchłonęła całą wodę.
  2. Pietruszkę, szczypiorek, miętę drobno siekamy.
  3. Pomidorki kroimy na ćwiartki lub połówki, papryczki chili siekamy drobno.
  4. Mieszamy kaszę,  zioła, pomidorki, papryczki chili, dodajemy sok z limonki, doprawiamy solą i pieprzem.
Opcjonalnie

  1. Cukinię kroimy w plasterki lub kostkę, doprawiamy solą i pieprzem i podsmażamy nie niewielkiej ilości oleju. Podajemy z gotową porcją sałatki. 
Fot. CookZoom.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz