sobota, 17 września 2016

Awokado nadziewane pastą z tofu

Jakiś czas temu przeczytałam na blogu Anny Lewandowskiej o tym, że śniadania węglowodanowe niekoniecznie pozytywnie wpływają na poziom naszej energii o poranku i że podobno dużo lepszy wpływ mają na nas połączenia białkowo- tłuszczowe. Jej argumenty wydawały się przekonujące. Postanowiłam je wypróbować i choć ostatecznie wróciłam do moich różnorodnych, ale głównie węglowodanowych śniadań, to była to świetna okazja do tego, żeby wymyślić kilka nowych, pysznych przepisów.  I tak oto jeden z nich, czyli nadziewane pastą z tofu awokado na pewno zadowoli zarówno osoby, które preferują białkowo- tłuszczowe poranki, jak i te, które szukają ciekawego pomysłu na przystawkę, dodatek do obiadu czy kolacji, a także wszystkich, którzy szukają urozmaicenia w swojej diecie.


Składniki na 3 porcje:
  • 3  szt.  awokado (musi być dojrzałe, miękkie)
  • 1 łyżeczka oleju roślinnego (np. kokosowego)
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 op. tofu (180 g.)
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 3-4 łyżki mleka roślinnego
  • 1 łyżka płatków drożdżowych (opcjonalnie, dostępne np. tu)
  • po 1/2 łyżeczki wędzonej papryki, czubrycy i lubczyku
  • 1/2 papryki
  • pieprz
Wykonanie:
  1. Cebulę i czosnek drobno kroimy, a następnie podsmażamy na niewielkiej ilości oleju.
  2. Tofu, sos sojowy, , mleko, płatki drożdżowe, przyprawy,  3/4 podsmażonej cebulki i czosnku przyprawy blendujemy. Dodajemy resztę cebuli i czosnku- całość mieszamy łyżką.
  3. Paprykę kroimy w cienkie paski.
  4. Tofu przekrajamy na pół, wyciągamy delikatnie pestkę, a wgłębienia każdej połówki wypełniamy nadzieniem z tofu.
  5. Dekorujemy pokrojoną papryką. 

2 komentarze: