Jakiś czas temu przeczytałam na blogu Anny Lewandowskiej o tym, że śniadania węglowodanowe niekoniecznie pozytywnie wpływają na poziom naszej energii o poranku i że podobno dużo lepszy wpływ mają na nas połączenia białkowo- tłuszczowe. Jej argumenty wydawały się przekonujące. Postanowiłam je wypróbować i choć ostatecznie wróciłam do moich różnorodnych, ale głównie węglowodanowych śniadań, to była to świetna okazja do tego, żeby wymyślić kilka nowych, pysznych przepisów. I tak oto jeden z nich, czyli nadziewane pastą z tofu awokado na pewno zadowoli zarówno osoby, które preferują białkowo- tłuszczowe poranki, jak i te, które szukają ciekawego pomysłu na przystawkę, dodatek do obiadu czy kolacji, a także wszystkich, którzy szukają urozmaicenia w swojej diecie.
Składniki na 3 porcje:
- 3 szt. awokado (musi być dojrzałe, miękkie)
- 1 łyżeczka oleju roślinnego (np. kokosowego)
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 op. tofu (180 g.)
- 2 łyżki sosu sojowego
- 3-4 łyżki mleka roślinnego
- 1 łyżka płatków drożdżowych (opcjonalnie, dostępne np. tu)
- po 1/2 łyżeczki wędzonej papryki, czubrycy i lubczyku
- 1/2 papryki
- pieprz
Wykonanie:
- Cebulę i czosnek drobno kroimy, a następnie podsmażamy na niewielkiej ilości oleju.
- Tofu, sos sojowy, , mleko, płatki drożdżowe, przyprawy, 3/4 podsmażonej cebulki i czosnku przyprawy blendujemy. Dodajemy resztę cebuli i czosnku- całość mieszamy łyżką.
- Paprykę kroimy w cienkie paski.
- Tofu przekrajamy na pół, wyciągamy delikatnie pestkę, a wgłębienia każdej połówki wypełniamy nadzieniem z tofu.
- Dekorujemy pokrojoną papryką.
Właśnie przed chwilą zrobiłam, ale samą pastę na kanapki - bardzo smaczna :)
OdpowiedzUsuńSuper:)
Usuń