sobota, 20 sierpnia 2016

Placki ziemniaczano- cukiniowo- marchewkowe

Z czym Wam się kojarzą placki ziemniaczane? Mi z moją ukochaną babcią, której gotowanie było mistrzostwem świata i jak dla mnie jeszcze nikt jej nie dorównał. Nie miała do dyspozycji tych wszystkich modnych dziś na rynku  fit- i eko- produktów, a jednak potrafiła wyczarować obiady, za którymi dziś bardzo tęsknię. Z sentymentem postanowiłam więc zabrać się za ziemniaczne placki i urozmaiciłam je warzywami, które akurat miałam pod ręką. Podane z hummusem lub wegańskim serem to prawdziwa uczta dla podniebienia! :)


Składniki:
  • 6 małych ziemniaków
  • 1 marchew
  • 1 cukinia
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • po 1/2 łyżeczki papryki wędzonej i ostrej
  • 1 łyżeczka lubczyku
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego+ 4 łyżki gorącej wody lub gorącego bulionu warzywnego
  • 1/4 szkl. mleka roślinnego
  • 8 łyżek mąki pełnoziarnistej
  • olej do smażenia
Wykonanie:
  1. Ścieramy na tarce ziemniaki, marchew, cukinię i cebulę.
  2. Przeciskamy czosnek przez praskę lub bardzo drobno siekamy i dodajemy do warzyw.
  3. Dodajemy przyprawy, całość mieszamy.
  4. Siemię lniane mieszamy z goracą wodą lub bulionem- do uzyskania konsystencji "jajka", a następnie blendujemy tę papkę z mlekiem.
  5. Gotową mieszankę z siemienia dodajemy do startych warzyw, całość dokładnie mieszamy (można rękoma).
  6. Dodajemy mąkę i ponownie dokładnie mieszamy.
  7. Formujemy rękoma małe placki i smażymy z obu stron na niewielkiej ilości oleju.
  8. Podajemy z hummusem, sosem czosnkowym lub wegańskim serem (np. takim).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz