Jeśli
można zrobić faszerowaną cukinię (przepis tu), to czemu by nie spróbować sezonowych
polskich pomidorów? A te wolę szczerze mówiąc nawet bardziej niż cukinię.
Kuskus z warzywami i świeżą bazylią zapieczone w pomidorach i polane sosem
czosnkowym. Brzmi dobrze, prawda? A smakuje jeszcze lepiej! Kto się skusi?;:)
Składniki
- 6 dużych pomidorów lub 8 mniejszych
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 duża marchew
- 1/2 łyżeczki curry
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- kilka krążków papryczki chili (opcjonalnie)
- 20 listków świeżej bazylii+ kilka do dekoracji
- 1 szk. kaszy kuskus
- 2 szkl. bulionu warzywnego
- 2 łyżki sosu sojowego
- po 1 łyżce prażonego słonecznika, dyni i ziaren sezamu
- 1 łyżka tahiny (opcjonalnie)
- 1 łyżka mleczka kokosowego (opcjonalnie)
- 1-2 łyżki bazylii suszonej
Wykonanie:
- Cebulę i czosnek siekamy drobno, a następnie
podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy lub oleju.
- Marchew kroimy w drobną kostkę, opcjonalną papryczkę
chili w krążki i razem z przyprawami i posiekanymi listkami bazylii dokładamy
do cebuli i czosnku. Całość mieszamy i podsmażamy jeszcze kilka minut.
- Mieszankę z patelni zalewamy bulionem warzywnym i sosem sojowym, doprowadzamy całość do wrzenia, a następnie dodajemy kaszę kuskus. Całość
mieszamy i 1-2 min. gotujemy, a następnie zdejmujemy z palnika,
przykrywamy i zostawiamy na 10 min.
- W międzyczasie prażymy ziarna, które razem z sosem
sojowym i opcjonalną tahiną dodajemy do kaszy z patelni. Mieszamy całość,
odstawiamy i zabieramy się za pomidory:)
- Odcinamy górną część pomidorów i wydrążamy łyżeczką
ich środek (przy twardszym wnętrzu, trzeba pomóc sobie małym nożykiem). Nastawiamy
piekarnik na 170 st.
- Naczynie żaroodporne nasmarowujemy olejem kokosowym
(lub innym roślinnym) i oprószamy bazylią, następnie układamy w nim
pomidory i zapiekamy ok. 15 min.
- Podajemy (najlepiej na ciepło) z sosem czosnkowym, dekorujemy świeżą bazylią.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz