poniedziałek, 20 czerwca 2016

Faszerowane pomidory

Jeśli można zrobić faszerowaną cukinię (przepis tu), to czemu by nie spróbować sezonowych polskich pomidorów? A te wolę szczerze mówiąc nawet bardziej niż cukinię. Kuskus z warzywami i świeżą bazylią zapieczone w pomidorach i polane sosem czosnkowym. Brzmi dobrze, prawda? A smakuje jeszcze lepiej! Kto się skusi?;:)



Składniki
  • 6 dużych pomidorów lub 8 mniejszych
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża marchew
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • kilka krążków papryczki chili (opcjonalnie)
  • 20  listków świeżej bazylii+ kilka do dekoracji
  • 1 szk. kaszy kuskus
  • 2 szkl. bulionu warzywnego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • po 1 łyżce prażonego słonecznika, dyni i ziaren sezamu
  • 1 łyżka tahiny (opcjonalnie)
  • 1 łyżka mleczka kokosowego (opcjonalnie)
  • 1-2 łyżki bazylii suszonej
Wykonanie:
  1. Cebulę i czosnek siekamy drobno, a następnie podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy lub oleju.
  2. Marchew kroimy w drobną kostkę, opcjonalną papryczkę chili w krążki i razem z przyprawami i posiekanymi listkami bazylii dokładamy do cebuli i czosnku. Całość mieszamy i podsmażamy jeszcze kilka minut.
  3. Mieszankę z patelni zalewamy bulionem warzywnym i sosem sojowym,  doprowadzamy całość do wrzenia, a następnie dodajemy kaszę kuskus. Całość mieszamy i 1-2 min. gotujemy, a następnie zdejmujemy z palnika, przykrywamy i zostawiamy na 10 min.
  4. W międzyczasie prażymy ziarna, które razem z sosem sojowym i opcjonalną tahiną dodajemy do kaszy z patelni. Mieszamy całość, odstawiamy i zabieramy się za pomidory:)
  5. Odcinamy górną część pomidorów i wydrążamy łyżeczką ich środek (przy twardszym wnętrzu, trzeba pomóc sobie małym nożykiem). Nastawiamy piekarnik na 170 st.
  6. Naczynie żaroodporne nasmarowujemy olejem kokosowym (lub innym roślinnym) i oprószamy bazylią, następnie układamy w nim pomidory i zapiekamy ok. 15 min.
  7. Podajemy  (najlepiej na ciepło) z sosem czosnkowym, dekorujemy świeżą bazylią. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz