Cukinia-
warzywo doskonałe! Jedna średniej
wielkości sztuka zawiera jedynie ok. 50 kcal. i dostarcza sporo potasu,
magnezu, wit. A, C, K, PP i B1. I co bardzo ważne, odkwasza organizm. Ale jak
przemycić sporą jej ilość w jednym daniu? Proponuję nafaszerować ją wybornym
farszem soczewicowym. Proste, obłędnie smakujące danie, łatwo dostępne
składniki, można jeść jak zapiekankę- czegóż chcieć więcej? Gwarantuję ucztę
dla podniebienia! :)
Składniki na 2-3 porcje:
- 3 średniej wielkości cukinie
- 3/4 szkl. suchej soczewicy + 1,5 szkl. wody/ bulionu warzywnego
- 1 cebula+ 1 łyżeczka oleju kokosowego (lub innego)
- 1 ząbek czosnku
- kilka plasterków chili (opcjonalnie)
- 8 listków świeżej bazylii lub 1 łyżeczka suszonej
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1 łyżeczka cząbru
- 1-2 łyżki sosu sojowego
- 1/2 pomidora
Wykonanie:
- Cukinie kroimy wzdłuż na pół. Następnie nacinamy
delikatnie boki, tak żebyśmy łyżeczką mogli wydrążyć środek (cały miąższ).
- Soczewicę gotujemy w wodzie lub bulionie.
- Pomidora kroimy w 1-2 cm. kwadraciki.
- Bazylię drobno siekamy.
- Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy
na oleju.
- Miąższ z cukinii i plasterki chili siekamy drobno i
dodajemy do podsmażonej cebuli z czosnkiem, podsmażamy kolejne 3-4 min.
- Ugotowaną soczewicę dodajemy do podsmażonych warzyw,
mieszamy z sosem sojowym, dodajemy
przyprawy, bazylię i dokładnie mieszamy. Jeśli danie jest zbyt wodniste, można
podsmażać całość jeszcze kilka minut, tak żeby woda wyparowała.
- Gotowy farsz nakładamy na wydrążone cukinie, a
wierzch dekorujemy pokrojonymi cząstkami pomidora.
- Całość wstawiamy do rozgrzanego do 180 st. piekarnika
i zapiekamy ok. 20 min.
Witam. Czy ma znaczenie jaką damy soczewicę ?
OdpowiedzUsuńNie ma znaczenia. Pozdrawiam:)
Usuń