niedziela, 8 maja 2016

Faszerowana soczewicą cukinia

Cukinia- warzywo doskonałe!  Jedna średniej wielkości sztuka zawiera jedynie ok. 50 kcal. i dostarcza sporo potasu, magnezu, wit. A, C, K, PP i B1. I co bardzo ważne, odkwasza organizm. Ale jak przemycić sporą jej ilość w jednym daniu? Proponuję nafaszerować ją wybornym farszem soczewicowym. Proste, obłędnie smakujące danie, łatwo dostępne składniki, można jeść jak zapiekankę- czegóż chcieć więcej? Gwarantuję ucztę dla podniebienia! :)

Składniki na 2-3 porcje:
  • 3 średniej wielkości cukinie
  • 3/4 szkl. suchej soczewicy + 1,5 szkl. wody/ bulionu warzywnego
  • 1 cebula+ 1 łyżeczka oleju kokosowego (lub innego)
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka plasterków chili (opcjonalnie)
  • 8 listków świeżej bazylii lub 1 łyżeczka suszonej
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka cząbru
  • 1-2  łyżki sosu sojowego
  • 1/2 pomidora
Wykonanie:
  1. Cukinie kroimy wzdłuż na pół. Następnie nacinamy delikatnie boki, tak żebyśmy łyżeczką mogli wydrążyć środek (cały miąższ).

  1. Soczewicę gotujemy w wodzie lub bulionie.
  2. Pomidora kroimy w 1-2 cm. kwadraciki.
  3. Bazylię drobno siekamy. 
  4. Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju.
  5. Miąższ z cukinii i plasterki chili siekamy drobno i dodajemy do podsmażonej cebuli z czosnkiem, podsmażamy kolejne 3-4 min.
  6. Ugotowaną soczewicę dodajemy do podsmażonych warzyw,  mieszamy z sosem sojowym, dodajemy przyprawy, bazylię i dokładnie mieszamy. Jeśli danie jest zbyt wodniste, można podsmażać całość jeszcze kilka minut, tak żeby woda wyparowała.
  7. Gotowy farsz nakładamy na wydrążone cukinie, a wierzch dekorujemy pokrojonymi cząstkami pomidora.
  8. Całość wstawiamy do rozgrzanego do 180 st. piekarnika i zapiekamy ok. 20 min.



2 komentarze: