Do
trzech razy sztuka! Upiekłam 2 biszkopty, zanim doszłam do wersji finalnej,
czyli tej poniżej. Jeden był zbyt suchy, drugi trochę gumowaty, a ten trzeci okazał
się po prostu doskonały! Kiedyś nie uwierzyłabym, że można upiec biszkopt bez
jajek. A jednak! I na dodatek niczym nie różni się w smaku od tego
tradycyjnego. A jeśli nie widać różnicy, to ... sami wiecie;)
Możecie
użyć tylko mąki pszennej, ale nie bójcie się dodać tej gryczanej, ponieważ
idealnie przełamuje słodki tort i doskonale komponuje się z czekoladą! To co?
Kto ma ochotę? :)
Składniki:
Ciasto:
- 1 szkl. mąki gryczanej (ew. 2,5 szkl. mąki pszennej łącznie)
- 1,5 szkl. mąki pszennej (ew. patrz wyżej)
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki kakao
- 1,5 szkl. mleka roślinnego (użyłam czekoladowego, ale może być dowolne roślinne)
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 1/2 szkl. oleju roślinnego
- 2-3 krople olejku waniliowego (lub ekstraktu waniliowego, jeśli macie)
- 3/4 szkl. dowolnego słodu (cukier, syrop klonowy, ksylitol etc.)
Poncz:
- 3 łyżki alkoholu
- 1/4 szkl. kawy rozpuszczalnej
Krem:
I warstwa
- wersja lux:
- 15 truskawek do zmiksowania+ 5-6 pokrojonych w kostkę
- 3/4 szkl mleczka kokosowego
- 2-3 łyżki dowolnego słodu
- 2 łyżeczki agaru
- wersja prosta:
dżem
truskawkowy
II warstwa i wierzch
- 2 budynie waniliowe
- 3 szkl. mleka roślinnego
- 6 łyżek słodu
- 6 łyżek oleju kokosowego w wersji stałej
Do ozdobienia tortu:
- 250 g. truskawek
- płatki migdałowe
- płatki czekoladowe
Wykonanie:
Ciasto:
- Rozgrzewamy piekarnik do 175 st.
- Mąkę, sodę, proszek oraz kakao dokładnie mieszamy.
- Mleko mieszamy z octem.
- Miksujemy/ ucieramy olej z cukrem i olejkiem.
- Wszystkie składniki łączymy i dokładnie mieszamy.
- Ciasto wylewamy na blachę i pieczemy ok. 45 min.
- Po ostudzeniu kroimy ciasto na 2 równe blaty.
Poncz:
Zagotowujemy kawę i mieszamy z alkoholem.
I warstwa
Jeśli
zdecydowaliście się na wersję prostą, to ten etap macie już z głowy, jeśli na wersję
lux, to idziemy wg poniższych punktów:
- 15 truskawek miksujemy z mleczkiem kokosowym, słodem
i agarem, następnie dodajemy kilka pokrojonych w kostkę truskawek,
mieszamy i przelewamy do garnka, zagotowujemy i trzymamy na małym ogniu
ok. 10 min. od czasu do czasu mieszając.
- Studzimy.
II warstwa i wierzch
- Budynie i cukier mieszamy (rozpuszczamy) w 1 szkl.
mleka roślinnego.
- 3 szkl. mleka zagotowujemy, a następnie powoli wlewamy rozpuszczony budyń, a w międzyczasie szybko mieszamy (ucieramy). Studzimy.
- Do schłodzonej masy budyniowej dodajemy 6 łyżek oleju kokosowego i miksujemy na gładki krem.
Całość:
- Umieszczamy pierwszy blat biszkoptu w formie do
tortu i łyżeczką nasączamy go równomiernie połową ponczu. Następnie przesmarowujemy go dżemem lub lekko
przestudzoną wersją lux z agarem. Jeśli robicie wersję lux w tym momencie
schładzamy ciasto 10 min. w lodówce, a jeśli smarowaliście dżemem, to od
razu:
- Nakładamy kolejną warstwę, czyli przygotowany krem
budyniowy, rozsmarowujemy równomiernie i wstawiamy na chwilę do lodówki.
- Drugi blat biszkoptu nasączamy od spodu resztą
ponczu, a następnie przykrywamy nim resztę ciasta.
- Wierzch smarujemy dżemem truskawkowym lub jeśli
wolicie tylko pozostałą częścią kremu budyniowego. Kremem przesmarowujemy też boki tortu.
- Gotowy tort dekorujemy truskawkami, płatkami
migdałowymi, czekoladowymi lub czymkolwiek innym, co lubicie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz