wtorek, 3 maja 2016

Carpaccio z buraków

Prosta, pyszna, efektowna- taka powinna być dobra przystawka! Najlepiej gdyby była  do tego w miarę szybka do zrobienia i oczywiście zdrowa. I taką właśnie  przystawkę 5 w 1 chciałabym Wam dziś polecić. Śmiało możecie serwować to carpaccio na spotkaniach ze znajomymi , większych imprezach albo po prostu jako dodatek do obiadu czy kolacji. Mniam! :)

Składniki:     
Carpaccio:
  • 2 duże ugotowane buraki
  • 1  czerwona cebula
  • 1 pomarańcza
  • 1-2 łyżeczki kaparów
  • garść rukoli
Sos:
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki orzechów laskowych
  • 2 łyżki sezamu
  • 2 łyżki słonecznika
  • po 1/4 łyżeczki kminku, czarnego pieprzu, ostrej i słodkiej papryki oraz soli
Wykonanie:
  1. Buraki kroimy w plastry.
  2. Pomarańcze kroimy w 2-3 cm. kawałeczki.
  3. Cebulę kroimy w piórka.
  4. Kapary odsączamy z zalewy.
Przygotowujemy sos:
  1. Orzechy, sezam, słonecznik i wszystkie przyprawy mieszamy i prażymy na suchej patelni.
  2. Uprażoną mieszankę blendujemy,a nastepnie mieszamy dokładnie z oliwą i octem balsamicznym.
Układamy carpaccio:
  1. Plastry buraków układamy na talerzu, każdy plaster przesmarowujemy sosem, nastepnie ukladamy na nich cząstki pomarańczy, kapary oraz piórka cebuli. Na środek talerza nakładamy garść rukoli. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz