Prosta,
pyszna, efektowna- taka powinna być dobra przystawka! Najlepiej gdyby była do tego w miarę szybka do zrobienia i
oczywiście zdrowa. I taką właśnie przystawkę
5 w 1 chciałabym Wam dziś polecić. Śmiało możecie serwować to carpaccio na spotkaniach
ze znajomymi , większych imprezach albo po prostu jako dodatek do obiadu czy
kolacji. Mniam! :)
Składniki:
Carpaccio:
- 2 duże ugotowane buraki
- 1 czerwona cebula
- 1 pomarańcza
- 1-2 łyżeczki kaparów
- garść rukoli
Sos:
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżki orzechów laskowych
- 2 łyżki sezamu
- 2 łyżki słonecznika
- po 1/4 łyżeczki kminku, czarnego pieprzu, ostrej i słodkiej papryki oraz soli
Wykonanie:
- Buraki kroimy w plastry.
- Pomarańcze kroimy w 2-3 cm. kawałeczki.
- Cebulę kroimy w piórka.
- Kapary odsączamy z zalewy.
Przygotowujemy
sos:
- Orzechy, sezam, słonecznik i wszystkie przyprawy mieszamy
i prażymy na suchej patelni.
- Uprażoną mieszankę blendujemy,a nastepnie mieszamy dokładnie z oliwą i octem balsamicznym.
Układamy
carpaccio:
- Plastry buraków układamy na talerzu, każdy plaster
przesmarowujemy sosem, nastepnie ukladamy na nich cząstki pomarańczy, kapary oraz
piórka cebuli. Na środek talerza nakładamy garść rukoli.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz