poniedziałek, 11 kwietnia 2016

Kotlety z kaszy gryczanej i tofu

Proste i szybkie przepisy z tego, co akurat zalega w lodówce to moja specjalność. Mój ostatni niedzielny obiad bazował na ugotowanej dzień wcześniej kaszy gryczanej i tofu, które akurat kończyło termin ważności.  Na samo tofu ochoty nie miałam, a kasza trochę mi się już przejadła, za to kotletów roślinnych nigdy dość!;) Wystarczyło wrzucić wszystko do blendera, dodać parę przypraw, wymieszać z bułką tartą i voilà! :)



Składniki na ok. 10-12 kotletów:
  • 1 op. tofu (180 g)
  • 50 g. kaszy gryczanej (pół standardowej torebki)
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka czubrycy
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka przyprawy do ziemniaków
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1 łyżeczka płatków drożdżowych
  • 1 pęczek pietruszki
  • 1/2 szkl. zmielonych płatków owsianych lub bułki tartej
  • olej kokosowy do smażenia
Wykonanie:
1.      Kaszę gryczaną gotujemy na sypko- tak, aby wchłonęła całą wodę, a następnie studzimy.
2.      Pietruszkę siekamy.
3.      Miksujemy tofu, ugotowaną kaszę, musztardę, sos sojowy i przyprawy.
4.      Do zmiksowanej masy dodajemy, posiekaną pietruszkę, bułkę tartą lub zmielone płatki owsiane i najlepiej rękoma wyrabiamy jednolita masę.
5.      Z powstałej masy formujemy rękoma kotleciki i smażymy z obu stron na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju kokosowego. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz