sobota, 9 kwietnia 2016

Muffiny z buraków i bananów

"Znakomite!"- powiedział pewien rezolutny Kornel (4- letni syn znajomych) o czekoladowych muffinach z buraków, którymi go poczęstowałam. Komu jak komu, ale dzieciom wierzę, zwłaszcza w tak fundamentalnych sprawach jak jedzenie:)

Zanim muffiny stały się znakomite pieczone były 3 razy, a każdy eksperyment prowadził do ich istotnej optymalizacji.  Efekt końcowy jest więcej niż zadowalający. Pulchne, zwarte, lekko wilgotne, mocno czekoladowe ciasto w polewie i posypce z prażonych orzechów to raj dla podniebienia. Zresztą, spróbujcie i przekonajcie się sami!:)


Składniki
Muffiny:
  • 2 lub 3  małe, ugotowane buraki- 1 szkl. puree
  • 2 banany
  • 1/2 szkl. soku pomarańczowego
  • 8-9 łyżek dowolnego słodu
  • 4 łyżki oleju kokosowego
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 ,5 szkl. mąki owsianej
  • 7 łyżek kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • garść rodzynek (rodzynek)
  • olej kokosowy do wysmarowania

Wierzch
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 2 łyżeczki oleju kokosowego
  • garść ulubionych orzechów (ja użyłam po kilka sztuk: migdałów, orzechów włoskich, laskowych i brazylijskich)

Wykonanie:
1.      Ugotowane buraki blendujemy na gładką masę- powinna wyjść z tego 1 szkl. puree buraczanego.
2.      Banany, sok pomarańczowy, słód, ocet i olej kokosowy blendujemy do uzyskania jednolitej masy.
3.      Łączymy puree z buraka i bananową mieszankę, a następnie całość blendujemy- ponownie musimy uzyskać jednolitą masę.
4.      Mąkę, kakao, sodę i proszek dokładnie mieszamy.
5.      Łączymy część mokrą ciasta z częścią suchą, dodajemy rodzynki i dokładnie mieszamy.
6.      Rozgrzewamy piekarnik do 190 st.
7.      Ciasto wykładamy łyżką do połowy wysokości foremek babeczek (wysmarowanych wcześniej olejem kokosowym) i pieczemy ok. 30 min. w 190 st. a następnie studzimy  (patrz UWAGI poniżej).
Wierzch:
8.      Orzechy bardzo drobno siekamy, a następnie prażymy na suchej patelni.
9.      Czekoladę rozpuszczamy z olejem kokosowym (np. w mikrofali, kąpieli wodnej lub rondelku na bardzo małym ogniu)
10.  Dekorujemy babeczki polewając je przygotowaną polewą i posypując uprażonymi orzechami.

UWAGI
  • Standardowo babeczki piecze się w 180 st., jednak w przypadku tych z buraków w moim piekarniku nigdy nie było to wystarczające. Polecam Wam piec w 190 st. i po ok. 20 min. zajrzeć, czy nie spiekły się za bardzo.
  • Polecam Wam używanie formy do robienia babeczek zamiast papierowych foremek, ponieważ te drugie często za bardzo przywierają do ciasta w trakcie pieczenia i potem trudno je odkleić.
  • Zanim zaserwujecie muffiny, dajcie im ostygnąć- wtedy ich konsystencja będzie najlepsza. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz