poniedziałek, 21 marca 2016

Kolacja dla dwojga wg Joanny

Dla tych, którzy nie szaleją o tej porze z pieczeniem mazurków i innych świątecznych dań, a chcieliby raczej przygotować coś pysznego dla dwojga, mam świetny pomysł od Joanny Kaczmarek, która wygrała jakiś czas temu w konkursie organizowanym razem z Primaviką "Roślinnie z miłości".

Joanna zaproponowała:
1. pieczoną ciecierzycę z papryką wędzoną,
2. sushi bez ryżu z warzywami,
3. pieczone frytki bez tłuszczu,
4. a do tego wszystkiego sałatkę z warzyw, gdzie prym wiedzie "makaron" z marchewki .

Pieczona ciecierzyca:
  • Ugotowaną ciecierzycę wystudzić, oprószyć papryka wędzoną, cynamonem i wyłożyć na blaszkę do pieczenia(wyścieloną papierem do pieczenia) piec w 180 stopniach ok 30-40 minut pilnując by się nie przypaliła, pod koniec włączyć na ok 5 minut termoobieg-spowoduje to, że cieciorka fajnie się będzie chrupać:)
Sushi bez ryżu:
  • Na arkusze do sushi wkładamy drobno pokrojone warzywa- nasze ulubione. Można dodać tofu lub tempeh. Zawijamy mocno dociskając i podajemy z ulubionymi dodatkami.


Frytki:
  • Ziemniaki kroimy w słupki za pomocą przyrządu specjalnego-lub nożykiem i pieczemy ok. 60 minut na blaszce wyłożonej papierem bez tłuszczu. Można posolić. 

Sałatka:
  • Do sałatki potrzebujemy surowej zieleniny:szpinak, sałata- co kto lubi plus świeże i surowe dodatki-moje ulubione-papryka,marchew,pomidorki,kiełki,zioła, ogórek. Marchewkę kroję we wstążki za pomocą obieraczki do warzywek:)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz