poniedziałek, 22 lutego 2016

Wegeburgery

Głównym kulinarnym punktem imprezy, którą ostatnio zorganizowałam były wege-burgery. Niby takie banalne, a jednak zachwyciło wszystkich gości. Przygotowałam wypasioną "burgerową stację" z dodatkami, które wg uznania można było sobie nakładać. Uwielbiam te burgery za konkretnego kotleta, obłędne połączenie sosu a'la mozarella z sosem mango oraz za świeże, zdrowe dodatki. Kto się skusi?;)


Składniki na ok.10-12 burgerów:
Burgery:
  • 1 kostka tofu naturalnego (ew. marynowanego lub wędzonego)
  • 1 duży batat
  • 1/2 szkl. płatków owsianych (lub bułki tartej)
  • 1 łyżka płatków drożdżowych
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 czubata łyżeczka rozmarynu
  • 1 łyżka czubrycy (opcjonalnie)
  • kilka łyżek oleju kokosowego do smażenia
Karmelizowana cebula:
  • 2 średniej wielkości czerwone cebule
  • 2 -3 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
Sos a'la rozpuszczona mozarella:
  • 1/4 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1/4 szkl. wody
  • 1/4 szkl. oleju roślinnego
  • 1 łyżka ziaren słonecznika
  • 1-2 łyżki płatków drożdżowych
  • 1 łyżka octu
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • sól, pieprz
Sos mango:
  • 1 średniej wielkości mango
  • 2 łyżeczki syropu klonowego
  • 2 łyżeczki musztardy
  • szczypta chili
  • sok z połówki cytryny
Pozostałe:
  • ulubione bułki
  • 1/2 op. rukoli
  • pęczek rzodkiewek pokrojonych w platerki
  • kilka ogórków konserwowych (ja użyłam pikantnych)
  • 1 czerwona papryka pokrojona w cienkie paski
Wykonanie:
Burgery:
  1. Batata gotujemy, studzimy.
  2. Płatki owsiane blendujemy do konsystencji mąki.
  3. Tofu, ugotowanego batata, płatki drożdżowe, sos sojowy, musztardę, paprykę ostra i wędzoną, rozmaryn i czubrycę blendujemy na gładką masę.
  4.  Dodajemy zblendowane płatki owsiane i dokładnie mieszamy z powstałą masą.
  5. Rękoma formujemy burgery i smażymy na niewielkiej ilości oleju kokosowego.
Karmelizowana cebula
  1. Cebule kroimy w plastry, tak żeby można było rozdzielić poszczególne oczka.
  2. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy oczka cebuli, podsmażamy ok.1-2 min., dodajemy cukier, dokładnie mieszamy i podsmażamy kolejne 2 min., na koniec dodajemy ocet balsamiczny, ponownie całość mieszamy i zostawiamy na kilka minut na bardzo małym ogniu od czasu do czasu mieszając.
Sos a'la rozpuszczona mozarella
  1. Blendujemy ziarna słonecznika.
  2. Dokładamy do słonecznika resztę składników i blendujemy na gładką masę.
Sos mango
  1. Blendujemy wszystkie składniki na gładką, jednolitą masę.
Wykonanie- etap końcowy
  1. Bułkę kroimy na pół i  podgrzewamy w piekarniku (ew. kilka sek. w mikrofalówce).
  2. Każdą część bułki smarujemy sosem a'la mozarella.
  3. W środek wkładamy kolejno rukolę. karmelizowaną cebulę, ogórki konserwowe, paprykę, rzodkiewkę, burgera i sos mango. 



2 komentarze:

  1. O tak, wege burgery są super :) mówi mięsożerca :D

    OdpowiedzUsuń
  2. ależ wypasione burgery! aż się zaślinić na samą myśl można :D

    OdpowiedzUsuń