Głównym
kulinarnym punktem imprezy, którą ostatnio zorganizowałam były wege-burgery. Niby
takie banalne, a jednak zachwyciło wszystkich gości. Przygotowałam wypasioną
"burgerową stację" z dodatkami, które wg uznania można było sobie
nakładać. Uwielbiam te burgery za konkretnego kotleta, obłędne połączenie sosu
a'la mozarella z sosem mango oraz za świeże, zdrowe dodatki. Kto się skusi?;)
Składniki na ok.10-12 burgerów:
Burgery:
- 1 kostka tofu naturalnego (ew. marynowanego lub wędzonego)
- 1 duży batat
- 1/2 szkl. płatków owsianych (lub bułki tartej)
- 1 łyżka płatków drożdżowych
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżeczki musztardy
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 czubata łyżeczka rozmarynu
- 1 łyżka czubrycy (opcjonalnie)
- kilka łyżek oleju kokosowego do smażenia
Karmelizowana cebula:
- 2 średniej wielkości czerwone cebule
- 2 -3 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżeczki brązowego cukru
Sos a'la rozpuszczona mozarella:
- 1/4 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej
- 1/4 szkl. wody
- 1/4 szkl. oleju roślinnego
- 1 łyżka ziaren słonecznika
- 1-2 łyżki płatków drożdżowych
- 1 łyżka octu
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- sól, pieprz
Sos mango:
- 1 średniej wielkości mango
- 2 łyżeczki syropu klonowego
- 2 łyżeczki musztardy
- szczypta chili
- sok z połówki cytryny
Pozostałe:
- ulubione bułki
- 1/2 op. rukoli
- pęczek rzodkiewek pokrojonych w platerki
- kilka ogórków konserwowych (ja użyłam pikantnych)
- 1 czerwona papryka pokrojona w cienkie paski
Wykonanie:
Burgery:
- Batata gotujemy, studzimy.
- Płatki owsiane blendujemy do konsystencji mąki.
- Tofu, ugotowanego batata, płatki drożdżowe, sos
sojowy, musztardę, paprykę ostra i wędzoną, rozmaryn i czubrycę blendujemy
na gładką masę.
- Dodajemy
zblendowane płatki owsiane i dokładnie mieszamy z powstałą masą.
- Rękoma formujemy burgery i smażymy na niewielkiej ilości oleju kokosowego.
Karmelizowana cebula
- Cebule kroimy w plastry, tak żeby można było
rozdzielić poszczególne oczka.
- Na rozgrzaną patelnię wrzucamy oczka cebuli, podsmażamy ok.1-2 min., dodajemy cukier, dokładnie mieszamy i podsmażamy kolejne 2 min., na koniec dodajemy ocet balsamiczny, ponownie całość mieszamy i zostawiamy na kilka minut na bardzo małym ogniu od czasu do czasu mieszając.
Sos a'la rozpuszczona mozarella
- Blendujemy
ziarna słonecznika.
- Dokładamy do słonecznika resztę składników i blendujemy na gładką masę.
Sos mango
- Blendujemy wszystkie składniki na gładką, jednolitą masę.
Wykonanie- etap końcowy
- Bułkę kroimy na pół i podgrzewamy w piekarniku (ew. kilka sek.
w mikrofalówce).
- Każdą część bułki smarujemy sosem a'la mozarella.
- W środek wkładamy kolejno rukolę. karmelizowaną
cebulę, ogórki konserwowe, paprykę, rzodkiewkę, burgera i sos mango.
O tak, wege burgery są super :) mówi mięsożerca :D
OdpowiedzUsuńależ wypasione burgery! aż się zaślinić na samą myśl można :D
OdpowiedzUsuń