niedziela, 7 lutego 2016

Pomarańczowe ciasto z batatów i marchewki

Ciasto  z warzyw już chyba nikogo nie dziwi (a w każdym razie na pewno nie roślinożerców;)). Było już m.in. ciasto marchewkowe i  z buraków, więc czemu by nie spróbować tego z batatów! Po jednym z odcinków Master Chefa batatowe  ciasto robiło furorę w sieci. Oryginalny przepis jest prosty- bazą są bataty, cukier i jaja. Za mną chodziła jednak nieco inna, pomarańczowa kombinacja, czyli bataty, marchew i pomarańcza. Był to strzał w dziesiątkę! Dominuje słodka, pomarańczowa nuta, która idealnie zgrywa się z resztą składników, a kremowa konsystencja ciast a sprawia, że rozpływa się ono w ustach! Mniam!:)


Składniki:
Ciasto
  • 200 g. batata (1 duży)
  • 150 g. marchewki (4 średnie)
  • 3 łyżki mielonego siemienia lnianego+ 1/3 szkl. gorącej wody
  • 1/2 szkl. oleju (może być kokosowy)
  • 2 łyżeczki ekstraktu pomarańczowego (może być olejek pomarańczowy)
  • sok z połowy cytryny
  • 3/4  szkl. słodu (cukier, ksylitol, stewia etc.)
  • 1 szkl. mąki jaglanej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • skórka otarta z 2 pomarańczy
Polewa
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka oleju kokoswego
Wykonanie:
Ciasto
  1. Bataty gotujemy do miękkości (ale nie rozgotowujemy!), a następnie miksujemy blenderem na papkę.
  2. Siemię lniane zalewamy gorącą wodą, mieszamy i odstawiamy  na kilka minut (powinno przypominać konsystencję jajka)
  3. Marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  4. Gotowe siemię blendujemy z olejem, ekstraktem pomarańczowym, słodem i sokiem z cytryny.
  5. Mąkę mieszamy z cynamonem i skórką pomarańczową. Dodajemy startą marchewkę. 
  6. Suchą i mokrą część dokładnie mieszamy.
  7. Całość wylewamy na blachę i pieczemy ok 40-45 min. w 180 st. Ciasto smakuje i kroi się najlepiej po schłodzeniu. 
Polewa
  1. Czekoladę rozpuszczamy w rondelku z olejem kokosowym i polewamy nierównomiernie gotowe, upieczone ciasto. 

3 komentarze:

  1. czy mąkę jaglaną mogę zastąpić kokosową?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno można ją zastąpić zwykłą, ale z kokosową nie próbowałam.

      Usuń