Ciasto z warzyw już chyba nikogo nie dziwi (a w
każdym razie na pewno nie roślinożerców;)). Było już m.in. ciasto marchewkowe i
z buraków, więc czemu by nie spróbować
tego z batatów! Po jednym z odcinków Master Chefa batatowe ciasto robiło furorę w sieci. Oryginalny
przepis jest prosty- bazą są bataty, cukier i jaja. Za mną chodziła jednak nieco
inna, pomarańczowa kombinacja, czyli bataty, marchew i pomarańcza. Był to
strzał w dziesiątkę! Dominuje słodka, pomarańczowa nuta, która idealnie zgrywa
się z resztą składników, a kremowa konsystencja ciast a sprawia, że rozpływa
się ono w ustach! Mniam!:)
Składniki:
Ciasto
- 200 g. batata (1 duży)
- 150 g. marchewki (4 średnie)
- 3 łyżki mielonego siemienia lnianego+ 1/3 szkl. gorącej wody
- 1/2 szkl. oleju (może być kokosowy)
- 2 łyżeczki ekstraktu pomarańczowego (może być olejek pomarańczowy)
- sok z połowy cytryny
- 3/4 szkl. słodu (cukier, ksylitol, stewia etc.)
- 1 szkl. mąki jaglanej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- skórka otarta z 2 pomarańczy
Polewa
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka oleju kokoswego
Wykonanie:
Ciasto
- Bataty gotujemy do miękkości (ale nie rozgotowujemy!),
a następnie miksujemy blenderem na papkę.
- Siemię lniane zalewamy gorącą wodą, mieszamy i
odstawiamy na kilka minut (powinno
przypominać konsystencję jajka)
- Marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach.
- Gotowe siemię blendujemy z olejem, ekstraktem
pomarańczowym, słodem i sokiem z cytryny.
- Mąkę mieszamy z cynamonem i skórką pomarańczową. Dodajemy startą marchewkę.
- Suchą i mokrą część dokładnie mieszamy.
- Całość wylewamy na blachę i pieczemy ok 40-45 min. w
180 st. Ciasto smakuje i kroi się najlepiej po schłodzeniu.
Polewa
- Czekoladę rozpuszczamy w rondelku z olejem kokosowym
i polewamy nierównomiernie gotowe, upieczone ciasto.
Bardzo ciekawy przepis... :-)
OdpowiedzUsuńczy mąkę jaglaną mogę zastąpić kokosową?
OdpowiedzUsuńNa pewno można ją zastąpić zwykłą, ale z kokosową nie próbowałam.
Usuń