czwartek, 28 stycznia 2016

Buraczany Kopiec Kreta

Kopiec kreta to popisowe ciasto mojej siostry. Pięknie się prezentuje i wszystkim smakuje;) Postanowiłam je zweganizować, a efekt przerósł moje najśmielsze oczekiwania. Jest doskonałe: lekkie, puszyste, czekoladowe, kremowe. Na dodatek jak na tak efektowne ciasto, robi się je dosyć szybko, a buraka w ogóle nie czuć. Spróbujcie sami!:)



Składniki:
Ciasto:
  • 3 lub 4 średniej wielkości buraki (ok. 2 szkl. puree)
  • 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego+ 1/3 szkl. gorącej wody
  • 1/2 szkl. brązowego cukru/ stewii/ ksylitolu
  • 1  tabliczka gorzkiej czekolady
  • 1/3 szkl. oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka olejku waniliowego
  • 1,5 szkl. mąki owsianej lub gryczanej (ja dałam po 3/4 szkl. owsianej i gryczanej)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/3 łyżeczki kardamonu
  • szczypta gałki
  • 1/2 łyżeczki imbiru
Krem:
  • 4 banany
  • 2 szkl. ugotowanej  kaszy jaglanej
  • 1/2-3/4 szkl. brązowego cukru/ stewii/ ksylitolu
  • puszka mleczka kokosowego (część stała)
Wykonanie:
Ciasto:
  1. Buraki gotujemy, a następnie blendujemy na puree (powinno wyjść ok. 2 szkl.).
  2. Siemię lniane zalewamy gorącą wodą i dokładnie mieszamy (powinna powstać papka o konsystencji jajka).
  3. Rozpuszczamy gorzką czekoladę.
  4. Do zblendowanych buraków dodajemy siemię lniane, rozpuszczoną czekoladę, cukier, olej kokosowy, olejek waniliowy i blendujemy całość na gładką masę.
  5. Makę, proszek, sodę i przyprawy mieszamy.
  6. Łączymy mokre i suche składniki, tak żeby powstała gładka, zwarta masa.
  7. Wylewamy ciasto na blachę i wstawiamy do rozgrzanego do 180st. piekarnika. Pieczemy ok.45 min.
Krem:
  1. Kaszę jaglaną blendujemy z cukrem oraz mleczkiem kokosowym. 
Całość:
  1. Ciasto lekko przestudzamy, a następnie wyskrobujemy łyżeczką środek ciasta, przy czym zostawiamy ok. 1 cm. dookoła ciasta oraz ok. 1 cm. spodu. (wyskrobane kawałki ciasta dzielimy na małe okruszki i zostawiamy na posypkę!)
  2. Banany kroimy wzdłuż na pół i układamy we wgłębieniu ciasta.
  3. Na banany wylewamy masę jaglaną i zasypujemy ją okruchami (wyskrobanego wcześniej) ciasta.
  4. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki i schładzamy (najlepiej na całą noc).  




17 komentarzy:

  1. Pyszność!
    Wykombinuję tylko co dać zamiast bananów i robię <3 !!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Daj znać co sprawdziło się zamiast bananów:)

      Usuń
    2. ja robiłam z dojrzałą gruszką i było pycha:)

      Usuń
  2. cudowny! mam ochotę zrobić to ciacho jak najszybciej :) kakao, banany, krem <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  4. jestem laikiem, co oznacza część stała z mleka kokosowego? i jak ją uzyskać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mleczko kokosowe,najlepiej dobrej jakości,trzeba wstawić na noc do lodówki. Wtedy w puszce utworzy się część kremowa w górnej połowie puszki i woda w dolnej. Należy delikatnie otworzyć puszkę i wybrać łyżką cześć kremową ☺

      Usuń
  5. Na jaką dużą blachę są podane proporcje na ciasto?

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie ma możliwości, żebym go w tym tygodniu nie zrobiła. Najlepszy przepis na świecie! Kradnę :)
    www.dziurawykociol.pl

    OdpowiedzUsuń
  7. Hej, czy siemię lniane powinno byc zmielone czy normalne w ziarenkach? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zmielone. Dzięki za słuszne pytanie- doprecyzuję w przepisie:)

      Usuń
  8. Czy to ciasto ma po upieczeniu wyjść takie mokre, gliniaste? Wydawało mi się że jest upieczone po 45min ale gdy zaczęłam wyskrobywać środek na masę, już nie jestem przekonana...Ciasto jest gotowe, ale chyba podpiekę je w całości jeszcze kilka minut...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I jak wyszło? Nie powinno być gliniaste. W niektórych piekarnikach trzeba potrzymać ciasto dłużej. Najlepiej sprawdzać patyczkiem czy już się upiekło. Pozdrawiam ☺

      Usuń
  9. czy zamiast czekolady mogę dodać kakao ?
    Ile kaszy jaglanej trzeba wsypać do rondelka żeby po ugotowaniu otzrymać 2 szklanki ? Szklanka to rozumiem 200gram

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz dodać kakao☺ 1 szklanka suchej kaszy da 2 szkl.ugotowanej.

      Usuń