środa, 30 grudnia 2015

Roladki z cukinii nadziewane serkiem z tofu

Imprezy sylwestrowe tuż, tuż. Jeśli jeszcze nie wiecie, jakie przekąski podać, to proponuję Wam szybkie do zrobienia, efektowne i zdrowe roladki z cukinii. Zrobią furorę!;)

Fot.CookZoom.pl
Składniki:
- 2 cukinie
- 1op. tofu (180 g.)
-  1 łyżeczka papryki wędzonej
- 2 łyki płatków drożdżowych (opcjonalnie)
- łyżka sosu sojowego
- 3-4 łyżki mleka roślinnego
- sok z połowy cytryny
- po 1/2 łyżeczki soli i pieprzu
- po plasterku papryki czerwonej i żółtej
- szczypiorek
- opcjonalnie kilka kromek chleba

Wykonanie:
  1. Cukinie kroimy na bardzo cienkie plasterki (ja użyłam w tym celu obieraczki do warzyw), a nastepnie grillujemy na patelni.
  2. Tofu miksujemy z wędzoną papryką, płatkami drożdżowymi, sosem sojowym, mlekiem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
  3. Paprykę kroimy na cieniutkie paseczki.
  4. Na zgrillowaną cukinię układamy łyżeczkę doprawionego tofu, zawijamy w rulonik, przewiązujemy delikatnie szczypiorkiem i wtykamy paseczki papryki.
  5. Układamy na kwadracikach wyciętych z pieczywa (może być pieczywo tostowe lub w zdrowszej wersji pełnoziarniste).
Fot.CookZoom.pl


2 komentarze:

  1. świetne! tak proste w wykonaniu, a do tego zdrowe i apetycznie wyglądające :) bardzo lubię takie przekąski, nie tylko na imprezy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajne, takie imprezowe :) Chyba wypróbuję w wersji z ogórkiem zielonym :)

    OdpowiedzUsuń