sobota, 12 grudnia 2015

Pierniczki wegańskie

Przepisów na pierniczki jest mnóstwo, ale powiem Wam, że ja za nimi nigdy nie przepadałam, a zwłaszcza za tymi, które robi się kilka tygodni przed Świętami (wiecie, takie lekko twardawe). Dla mnie dobry pierniczek to taki, który jest miękki, aromatyczny i nadaje się do zjedzenia od zaraz;)  Takie słodkości to również dobry pomysł na własnoręcznie robiony prezent dla najbliższych, którzy z pewnością docenią nasze starania.
Inspirację do tego przepisu znalazłam tutaj. Przepis nieco zmodyfikowałam i wyszły przepyszne pierniczki, którym nie sposób się oprzeć:)

Składniki na ok. 40-50 sztuk:
Pierniczki
  • 1/2 kg. mąki orkiszowej
  • 3/4 szkl. słodu (cukier brązowy/ syrop klonowy etc.)
  • 200 ml. mleczka kokosowego
  • 4 łyżki kakao
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 1/2 op. proszku do pieczenia
  • 1 łyżka aromatu amaretto
  • kilka łyżek mleka sojowego do posmarowania
Lukier (opcjonalny):
  • 100 g. cukru pudru
  • 2 łyżki zimnej wody
  • łyżka aromatu pomarańczowego
Wykonanie:
  1. Łączymy wszystkie składniki i zagniatamy ciasto- w razie potrzeby, jeśli ciasto będzie się mocno kleić, podsypujemy odrobiną mąki.
  2. Powstałe ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5-1 cm. i wykrawamy dowolne wzory.
  3. Układamy pierniki na blaszce i każdy smarujemy odrobiną mleka.
  4. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. na 9-10 min. (nie dłużej!).
W  międzyczasie mieszamy wszystkie składniki lukru.

  1. Po 10 min. wyciągamy pierniczki, lukrujemy i odstawiamy do wyschnięcia. 

1 komentarz:

  1. nie umiem się doczekać pieczenia pierniczków i tak się składa, ze robię bardzo podobne :) ślicznie wyszły!

    OdpowiedzUsuń