niedziela, 29 listopada 2015

Zupa szpinakowo-jarmużowa

Uwielbiam tę zupę za smak, wartości odżywcze i proste wykonanie. Jeśli lubicie nutkę kokosową w daniach wytrawnych, to musicie wypróbować ten przepis!:)
M. in. o tej właśnie zupie mówiłam przy okazji mojego październikowego wystąpienia w Radiu Zet w programie Aktywnie bardzo. 
 
Fot. CookZoom.pl
Składniki:
  • 2 cebule+1 łyżeczka oleju kokosowego (może być też zwykły)
  • 3 łyżeczki mieszanki przypraw ostrych
  • po 150 g.  jarmużu i szpinaku
  • 4 szkl. bulionu warzywnego
  • 1/2 selera
  • 1 pietruszka
  • 2 bataty
  • pół szkl. mleczka kokosowego
  • sól, pieprz
  • 2-3 łyżki płatków drożdżowych
Wykonanie:

  1. Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanej na patelni oliwie.
  2. Dodajemy jarmuż , szpinak i przyprawy. Całość mieszamy i dusimy kilka minut.
  3. Seler, bataty i pietruszkę kroimy w kostkę i gotujemy w bulionie warzywnym.
  4. Bulion z warzywami blendujemy na gładką masę, dodajemy warzywa z patelni (cebule, szpinak, jarmuż), mleczko kokosowe i ponownie całość blendujemy.
  5. Na koniec doprawiamy całość wedle uznania solą, pieprzem i ewentualnie płatkami drożdżowymi. 
Fot.CookZoom.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz