Uwielbiam tę zupę za smak, wartości odżywcze i proste wykonanie. Jeśli lubicie nutkę kokosową w daniach wytrawnych, to musicie wypróbować ten przepis!:)
M. in. o tej właśnie zupie mówiłam przy okazji mojego październikowego wystąpienia w Radiu Zet w programie Aktywnie bardzo.
Składniki:
- 2 cebule+1 łyżeczka oleju kokosowego (może być też zwykły)
- 3 łyżeczki mieszanki przypraw ostrych
- po 150 g. jarmużu i szpinaku
- 4 szkl. bulionu warzywnego
- 1/2 selera
- 1 pietruszka
- 2 bataty
- pół szkl. mleczka kokosowego
- sól, pieprz
- 2-3 łyżki płatków drożdżowych
Wykonanie:
- Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanej na patelni oliwie.
- Dodajemy jarmuż , szpinak i przyprawy. Całość mieszamy i dusimy kilka minut.
- Seler, bataty i pietruszkę kroimy w kostkę i gotujemy w bulionie warzywnym.
- Bulion z warzywami blendujemy na gładką masę, dodajemy warzywa z patelni (cebule, szpinak, jarmuż), mleczko kokosowe i ponownie całość blendujemy.
- Na koniec doprawiamy całość wedle uznania solą, pieprzem i ewentualnie płatkami drożdżowymi.
Fot.CookZoom.pl |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz