Nie
ma imprezy bez koreczków! Na mojej ostatniej imprezie urodzinowej królowały te
z burakiem i awokado. To zdecydowanie
dobre połączenie. Wyobraźcie sobie teraz do tego jeszcze świeże tosty,
roszponkę i lekko słodki sos winegret... To jak, przekonani? Do dzieła!;)
Składniki:
Koreczki
v
2 sztuki awokado
v
2 średniej wielkości buraki
v
4 kromki chleba tostowego (u mnie
pełnoziarnisty)
v
roszponka
v
sok z 1 cytryny
v
zioła prowansalskie
Sos
v
3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
v
2 łyżki octu winnego
v
1 łyżka musztardy
v
1 rozgnieciony ząbek czosnku
v
1,5 łyżki syropu z agawy (ew. innego słodu)
v
sól
v
grubo zmielony pieprz
Wykonanie:
Koreczki
- Buraki gotujemy do miękkości.
- Awokado i ugotowane buraki kroimy w kosteczkę.
- Kosteczki awokado zanurzamy w soku z cytryny i
ziołach prowansalskich, dokładnie mieszamy.
- Tosty kroimy na kwadraciki i wrzucamy na rozgrzaną,
suchą patelnię. Trzymamy na ogniu, aż się zarumienią i przewracamy na
drugą stronę.
- Na koreczek nabijamy kolejno od dołu: kostkę tosta,
awokado, buraka, awokado, jeszcze raz tosta oraz listki roszponki.
Sos
Wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy/
blendujemy.
Koreczki
układamy na półpłaskim naczyniu, a jego boki polewamy sosem lub też podajemy
sos w oddzielnej miseczce.
Fot. R.Kołomłocki |
Fot. R.Kołomłocki |
Fot. R.Kołomłocki |
świetny pomysł na imprezową przekąskę i nie tylko, muszą podsunąć go Mamie :) a najlepiej to od razu zaserwować :D
OdpowiedzUsuń