czwartek, 28 maja 2015

Koreczki z awokado i burakiem na sosie winegret

Nie ma imprezy bez koreczków! Na mojej ostatniej imprezie urodzinowej królowały te z burakiem i awokado.  To zdecydowanie dobre połączenie. Wyobraźcie sobie teraz do tego jeszcze świeże tosty, roszponkę i lekko słodki sos winegret... To jak, przekonani? Do dzieła!;)

Składniki:
Koreczki
v  2 sztuki awokado
v  2 średniej wielkości buraki
v  4 kromki chleba tostowego (u mnie pełnoziarnisty)
v  roszponka
v  sok z 1 cytryny
v  zioła prowansalskie

Sos
v  3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
v  2 łyżki octu winnego
v  1 łyżka musztardy 
v  1 rozgnieciony ząbek czosnku
v  1,5 łyżki syropu z agawy (ew. innego słodu)
v  sól  
v  grubo zmielony pieprz

Wykonanie:
Koreczki
  1. Buraki gotujemy do miękkości.
  2. Awokado i ugotowane buraki kroimy w kosteczkę.
  3. Kosteczki awokado zanurzamy w soku z cytryny i ziołach prowansalskich, dokładnie mieszamy.
  4. Tosty kroimy na kwadraciki i wrzucamy na rozgrzaną, suchą patelnię. Trzymamy na ogniu, aż się zarumienią i przewracamy na drugą stronę.
  5. Na koreczek nabijamy kolejno od dołu: kostkę tosta, awokado, buraka, awokado, jeszcze raz tosta oraz listki roszponki. 
Sos
Wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy/ blendujemy.

Koreczki układamy na półpłaskim naczyniu, a jego boki polewamy sosem lub też podajemy sos w oddzielnej miseczce. 
Fot. R.Kołomłocki
Fot. R.Kołomłocki
Fot. R.Kołomłocki




1 komentarz:

  1. świetny pomysł na imprezową przekąskę i nie tylko, muszą podsunąć go Mamie :) a najlepiej to od razu zaserwować :D

    OdpowiedzUsuń