sobota, 31 stycznia 2015

Imprezowe ruloniki naleśnikowe

Dobra imprezka nie obędzie się bez dobrego jedzenia. Paluszki, chipsy i inne przekąski "od biedy" pewnie dadzą radę, ale nie ma to jednak jak coś konkretnego, a jednocześnie odżywczego, tak żeby wilk był syty, a i owca cała;) Bazą ruloników są naleśniki. Ja wypróbowałam już kilka przepisów na nie i jednak te z mąką ryżową i siemieniem lnianym zamiast jajka wychodzą najlepiej. Są miękkie, lekko puszyste i nabierają ładnych rumieńców. Dla urozmaicenia smaruję jedną połowę gotowych naleśników hummusem, a drugą sosem pomidorowym. Dla osoby, która potrafi usmażyć naleśniki, przygotowanie tych ruloników będzie dziecinnie proste!:) Smacznego i udanej zabawy!

Składniki:
Ciasto naleśnikowe:
v  1 szkl. mąki ryżowej
v  1 szkl. mleka sojowego
v  2 łyżki siemienia lnianego zmielonego + pół szkl. gorącej wody
v  1/2 szkl. wody gazowanej
v  1 łyżka przyprawy do ziemniaków

Farsz:
v  ok. 10 łyżek hummusu lub/i sosu pomidorowego
v  sałata lodowa
v  2 op. wędliny sojowej z żurawiną/ suszoną śliwką
v  1 duży burak
v  kilka ogórków konserwowych
v  ok. 1/3 słoika papryki konserwowej

Do ozdoby:
v  świeża bazylia
v  pomidorki koktajlowe
v  wykałaczki

Wykonanie:
Naleśniki:
  1. Siemię lniane mieszamy z gorącą wodą aż do uzyskania konsystencji "jajka".
  2. Mąkę, mleko, wodę gazowaną, siemię lniane i przyprawę do ziemniaków blendujemy, aż uzyskamy gładką masę.
  3. Na niewielkiej ilości oleju roślinnego smażymy naleśniki.
Farsz:
  1. Każdy liść sałaty lodowej przekroić na pół.
  2. Buraka, ogórki i paprykę pokroić w cienkie paseczki.
  3. Każdego naleśnika w połowie posmarować hummusem lub sosem pomidorowym.
  4. Na warstwę hummusu ułożyć kolejno: pół liścia sałaty, plaster wędliny sojowej, kilka paseczków buraka, ogórka i papryki.
  5. Całość zawijamy w rulonik, który kroimy na 3 części.
  6. Do każdej części wykałaczką przymocowujemy przekrojonego na pół pomidorka i listek bazylii. 
Fot. R.Kołomłocki

3 komentarze:

  1. Wyglądają super, a takie roladki na imprezie to zawsze hicior :D Btw dzisiaj jak jadłam chleb z hummusem to właśnie pomyślałam, że muszę go zawinąć w naleśniki :D Cudowne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pieknie i apetycznie wygladaja :)

    OdpowiedzUsuń
  3. fantastyczne! podoba mi się zarówno przepis na naleśniki jak i pomysł na całe danie! wyobrażam sobie jak świetnie musi smakować :)

    OdpowiedzUsuń