niedziela, 21 grudnia 2014

Świąteczny tofurnik orzechowo- żurawinowy

Żurawina, orzechy włoskie, waniliowa, delikatna, rozpuszczająca się w ustach masa tofurnikowa- to jest to!:) Wyjdzie nam z tego lekkie i pyszne ciasto, którego nie trzeba piec!  Może w święta niewiele osób zaprząta sobie głowę wartościami odżywczymi i kalorycznością potraw, ale myślę, że warto wspomnieć, że to ciasto nie tylko obłędnie smakuje, ale też jest bardzo odżywcze.
Znajdziemy tu m.in.:
Ø  białko z tofu
Ø  kwasy OMEGA 3 z orzechów włoskich
Ø  błonnik i wit. C z żurawiny
Ø  wapń i żelazo z agaru

Składniki:
spód:
1,5 szk. daktyli
1,5 szkl. orzechów włoskich
  0,5 szkl. orzechów nerkowca
masa:
3 op. tofu naturalnego  (marchewkowepole.pl)
4 cytryny
 laska wanilii
pół szkl. syropu klonowego (marchewkowepole.pl)
mleczko kokosowe- część stała
3 łyżki agaru (marchewkowepole.pl) / Wg opakowania powinny być 3 łyżeczki, ale mój nie chciał żelować w tej proporcji i musiałam zwiększyć jego ilość/
polewa
1,5 szkl. suszonej żurawiny+ pół litra wody
3 łyżki agaru/ Wg opakowania powinny być 3 łyżeczki, ale mój nie chciał żelować w tej proporcji i musiałam zwiększyć jego ilość/

Wykonanie:
  1. Daktyle i nerkowce zalewamy wrzątkiem na ok. 20 min., po tym czasie odcedzamy i blendujemy z orzechami włoskimi na gładką masę, którą wykładamy do tortownicy i wkładamy do lodówki na czas przyrządzenia dalszych warstw ciasta.
  2. Tofu blendujemy z sokiem wyciśniętym z 4 cytryn oraz miąższem z laski wanili.
  3. Mleczko kokosowe zagotowujemy z syropem klonowym i dodajemy agar cały czas mieszając, tak aby nie powstały grudki.
  4. Do wcześniej zmiksowanego tofu dodajemy mleczko kokosowe z agarem i blendujemy całość, a następnie przelewamy na nasz orzechowo- daktylowy spód. Ciasto wstawiamy do lodówki i trzymamy je tam min. 30 min. (tak długo, aż masa tofurnikowa będzie gęsta).
  5. Żurawinę rozgotowujemy w pół litra wody i dodajemy agar. Wykładamy na wierzch masy tofurnikowej i wstawiamy do zgęstnienia do lodówki.
  6. Ciasto najlepiej smakuje następnego dnia po przyrządzeniu. Przechowywać w lodówce.
Fot. CookZoom.pl

1 komentarz: