poniedziałek, 22 grudnia 2014

Ciasto czekoladowo-kokosowe z pistacjami

Jeżeli macie ochotę na mocno czekoladowe i mocno kokosowe ciasto przełamane orzechami, to dobrze trafiliście;) Jeszcze ciepłe, przypomina puddding, schłodzone  będzie za to zwartym, pysznym ciastem. Jak widzicie na zdjęciu, ciasto prezentuje się pięknie, a to w dużej mierze za sprawą pistacji, które dokładnie obrane ze skórki wyglądają tak jak wyglądają;) Tutaj słowa uznania należą się mojemu wspaniałemu chłopakowi, który ponad godzinę pracował nad nimi, najpierw obierając je z łupinek, a następnie zalewając je wrzącą wodą i obierając je z kolejnej warstwy łupinki, tak aby dobrać się do ich pięknej, zielonej barwy. Jeśli nie macie ochoty lub czasu "bawić się" w takie obieranie, możecie obrać orzechy tylko z twardej łupinki- ciasto będzie na pewno równie smaczne:)

Składniki:
Masa czekoladowa
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • po 1/3 szkl. mleka, oleju, kakao, syropu klonowego
  • 1 i 1/3 szkl. mąki gryczanej/ pełnoziarnistej
  • 2 dojrzałe banany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Masa kokosowa
  • 1 szkl. mleczka kokosowego
  • 1 op. budyniu waniliowego
  • 3 op. tofu naturalnego (Polsoja)
  • laska wanilii
  • sok z 2 cytryn
  • pół szkl. syropu klonowego (marchewkowepole.pl)/ ew. inny słód
Polewa
  • 1/3 szklanki mleczka kokosowego
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • pistacje

Wykonanie:
Masa czekoladowa
  1. Czekoladę rozpuszczamy.
  2. Blendujemy wszystkie składniki, tj. rozpuszczoną czekoladę, mleko, olej, kakao, syrop klonowy, banany, mąkę, proszek do pieczenia i sól.
  3. Wylewamy na spód blachy.
Masa kokosowa
  1. Blendujemy na gładką masę tofu, mleczko kokosowe, budyń waniliowy, miąższ z laski wanilii, sok z cytryn i syrop klonowy.
  2. Wylewamy na blachę na masę czekoladową.
  3. Całość pieczemy w 180 st. przez ok. 45-50 min.
Polewa
  1. Rozpuszczamy czekoladę w mleczku kokosowym i polewamy nią ciasto.
  2. Dekorujemy wspomnianymi w opisie pistacjami.
Fot. CookZoom.pl

4 komentarze:

  1. aż się zrobiłam głodna!! genialne ciacho! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wow, wygląda obłędnie! jestem ciekawa ile osób zgadłoby, ze to wegańskie ciasto! zresztą nie ma się co zastanawiać tylko lepiej od razu zabrać się za wypiek, a potem poczęstować i przekonać się jak cudownie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ojeżukolczasty! wygląda cudownie!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ile pistacji! Idealne ciasto dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń