Przybywam
pewnego pięknego dnia w odwiedziny do mojego rodzinnego, i co by nie było
mięsożernego domu i co słyszę? Że czeka na mnie wegański bigos! Mama potrafi
zaskoczyć:D Nie sądziłam, że doczekam czasów, kiedy to będę z domu zabierać
wegańskie słoiki;) Jak się okazuje przepis jest bardzo prosty i daje duże pole
do popisu na przyszłość, jeśli chodzi o eksperymenty z innymi dodatkami, jak np. ciecierzyca,
orzechy, migdały, suszone śliwki itd.
Składniki:
v
1 kg. kapusty kiszonej
v
250 g. pieczarek
v
2 cebule
v
2 ząbki czosnku
v
przyprawy: 1 łyżeczka kminku, kolendra, 2 ziarenka ziela angielskiego, 1 liść
laurowy,
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka majeranku
v
2 łyżki sosu sojowego
v
4 łyżki koncentratu pomidorowego
v
puszka fasolki czerwonej
Wykonanie:
- Odsączamy kapustę z wody , a następnie szatkujemy
ją.
- Gotujemy ok. 750 ml. wody w garnku z liściem
laurowym.
- Kroimy cebulę, czosnek i pieczarki, a następnie
podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy.
- Dodajemy do wody poszatkowaną kapustę, podsmażone:
cebulę, czosnek i pieczarki, przyprawy, sos sojowy i koncentrat
pomidorowy. Całość gotujemy pod przykryciem ok. 60 min.(aż kapusta będzie
miękka).
- Na koniec mieszamy całość z odsączoną czerwoną
fasolką.
Fot. R.Kołomłocki |
Za tradycyjnym bigosem nie przepadam, jednak takiej wersji z chęcią bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńtaki bigos z wielką przyjemnością bym zjadła :) miło ze strony mamy, że takie smakołyki przyrządza :)
OdpowiedzUsuńFasoli nigdy do bigosu nie dodawałam :) Fajny pomysł :)
OdpowiedzUsuńCzerwona fasola i kapusta kiszona <3
OdpowiedzUsuń