czwartek, 4 grudnia 2014

Bigos z czerwoną fasolą

Przybywam pewnego pięknego dnia w odwiedziny do mojego rodzinnego, i co by nie było mięsożernego domu i co słyszę? Że czeka na mnie wegański bigos! Mama potrafi zaskoczyć:D Nie sądziłam, że doczekam czasów, kiedy to będę z domu zabierać wegańskie słoiki;) Jak się okazuje przepis jest bardzo prosty i daje duże pole do popisu na przyszłość, jeśli chodzi o eksperymenty  z innymi dodatkami, jak np. ciecierzyca, orzechy, migdały, suszone śliwki itd.

Składniki:
v  1 kg. kapusty kiszonej
v  250 g. pieczarek
v  2 cebule
v  2 ząbki czosnku
v  przyprawy: 1 łyżeczka kminku, kolendra, 2 ziarenka ziela angielskiego, 1 liść laurowy, 
1 łyżeczka majeranku
v  2 łyżki sosu sojowego
v  4 łyżki koncentratu pomidorowego
v  puszka fasolki czerwonej

Wykonanie:
  1. Odsączamy kapustę z wody , a następnie szatkujemy ją.
  2. Gotujemy ok. 750 ml. wody w garnku z liściem laurowym.
  3. Kroimy cebulę, czosnek i pieczarki, a następnie podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy.
  4. Dodajemy do wody poszatkowaną kapustę, podsmażone: cebulę, czosnek i pieczarki, przyprawy, sos sojowy i koncentrat pomidorowy. Całość gotujemy pod przykryciem ok. 60 min.(aż kapusta będzie miękka).
  5. Na koniec mieszamy całość z odsączoną czerwoną fasolką. 
Fot. R.Kołomłocki

4 komentarze:

  1. Za tradycyjnym bigosem nie przepadam, jednak takiej wersji z chęcią bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  2. taki bigos z wielką przyjemnością bym zjadła :) miło ze strony mamy, że takie smakołyki przyrządza :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fasoli nigdy do bigosu nie dodawałam :) Fajny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czerwona fasola i kapusta kiszona <3

    OdpowiedzUsuń