Pomysł
na tę sałatkę sięga jeszcze czasów, kiedy to kuchnia wegańska wydawała mi się totalną
abstrakcją. Wynajmowałam wtedy mieszkanie z moją przyjaciółką Elą, od której
właśnie podpatrzyłam ten przepis. Dziś podaję go w wersji zweganizowanej, ale
równie pysznej:)
Sałatka
jest bogata w wartości odżywcze, lekka i bardzo efektowna. Robię ją przy okazji
wszelkich imprez rodzinnych i spotkań ze znajomymi i zachwyca nie tylko
miłośników kuchni roślinnej;) W połączeniu z pieczywkiem rewelacyjnie sprawdzi się też na śniadanie lub kolację.
Składniki:
v
1 szkl. ugotowanej ciecierzycy/ ew. z puszki
v
ketchup
v sałata lodowa- pół główki
v
1 puszka kukurydzy
v
majonez wegański
v
1 szkl. ziaren słonecznika
v
4 duże pomidory
v
1/2 szkl. orzechów włoskich
Wykonanie:
Układamy
warstwami kolejno:
- ugotowaną ciecierzycę
- ketchup
- pokrojoną sałatę lodową
- kukurydzę
- majonez wegański
- uprażone wcześniej na suchej patelni ziarna słonecznika
- pokrojone w kostkę pomidory
- pokrojone orzechy włoskie
Fot. R.Kołomłocki |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz