środa, 29 października 2014

Sałatka piętrowa

Pomysł na tę sałatkę sięga jeszcze czasów, kiedy to kuchnia wegańska wydawała mi się totalną abstrakcją. Wynajmowałam wtedy mieszkanie z moją przyjaciółką Elą, od której właśnie podpatrzyłam ten przepis. Dziś podaję go w wersji zweganizowanej, ale równie pysznej:)

Sałatka jest bogata w wartości odżywcze, lekka i bardzo efektowna. Robię ją przy okazji wszelkich imprez rodzinnych i spotkań ze znajomymi i zachwyca nie tylko miłośników kuchni roślinnej;) W połączeniu z pieczywkiem rewelacyjnie sprawdzi się też na śniadanie lub kolację.

Składniki:
v  1 szkl. ugotowanej ciecierzycy/ ew. z puszki
v  ketchup
v  sałata lodowa- pół główki
v  1 puszka kukurydzy
v  majonez wegański
v  1 szkl. ziaren słonecznika
v  4 duże pomidory
v  1/2 szkl. orzechów włoskich

Wykonanie:
Układamy warstwami kolejno:
  1. ugotowaną ciecierzycę
  2. ketchup
  3. pokrojoną sałatę lodową
  4. kukurydzę
  5. majonez wegański
  6. uprażone wcześniej na suchej patelni ziarna słonecznika
  7. pokrojone w kostkę pomidory
  8. pokrojone orzechy włoskie
Fot. R.Kołomłocki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz