piątek, 17 października 2014

Chleb jaglany z ziarnami

Zrobienie chleba zawsze kojarzyło mi się z nieziemsko trudnym zadaniem i wszystkie przepisy omijałam szerokim łukiem. Aż wreszcie gdzieś w sieci znalazłam pomysł na chleb z kaszy jaglanej. Eksperymentowałam  i ostatecznie znalazłam idealną wg mnie kombinację składników. Od tego czasu zupełnie przestałam kupować pieczywo. Poniższego przepis daje mi pewność, że nie ma w nim konserwantów czy  sztucznych barwników. W zamian za to dostarcza wielu cennych składników odżywczych. Jest banalnie prosty w wykonaniu- nie może się nie udać;) Można przechowywać go do ok. tygodnia w lodówce. Najbardziej smakuje mi z masłem orzechowym i/ lub powidłami.

A w chlebie jaglanym znajdziemy m.in.:
- potas, cynk, wit. E- ziarna słonecznika
- zdrowe kwasy tłuszczowe, wit. A, C oraz te z gr. B, magnez, żelazo- pestki dyni
- wapń, białko- migdały

Składniki:
  • 1 szklanka ziaren słonecznika
  • 1/2 szkl. pestek dyni
  • 1/2 szkl. dowolnych orzechów i/ lub migdałów
  • 1,5 szkl. ugotowanej wcześniej, wystudzonej kaszy jaglanej
  • 1/2 szklanki płatków ryżowych/ jaglanych/ owsianych
  • 10 łyżek siemienia lnianego
  • 10 łyżek zmielonego siemienia lnianego
  • 1 łyżka czarnuszki(opcjonalnie, jeśli lubicie)/ 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka syropu z agawy/ z daktyli/ innego słodu
  • 5 łyżek oleju kokosowego
  • 1,5-2 szklanki wody
Wykonanie:
1. Orzechy posiekać.
2. Wymieszać dobrze wszystkie składniki.
3. Przełożyć ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 60 
minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
4. Kroić po ostygnięciu.

Fot. CookZoom.pl

18 komentarzy:

  1. Jaglany? Musiał być pyszny! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. chlebek któremu smaku i zdrowia na pewno nie brakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. IDEAŁ !! Kocham ziarniste chleby :)!

    OdpowiedzUsuń
  4. zapisuje ten przepis i wyprobuje przy najblizszej okazji <3 !

    OdpowiedzUsuń
  5. Niestety mojego nie da się kroić bo się rozpada :-(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ojej, to dziwne, robię ten chleb bardzo często i zawsze jest zwarty i dobrze się kroi. Kroiłaś po ostudzeniu albo (najlepiej) po całonocnym odstawieniu? Jakiej konsystencji była u Ciebie kasza po ugotowaniu? Wchłonęła całą wodę?

      Usuń
  6. A czy zamiast oleju kokosowego mogę dodać inny? Np. Rzepakowy czy słonecznikowy?

    OdpowiedzUsuń
  7. A czy zamiast oleju kokosowego mogę dodać inny? Np. Rzepakowy czy słonecznikowy?

    OdpowiedzUsuń
  8. Dzisiaj upiekłam! Rewelacja! Dzięki za przepis. Nic się nie rozpada, nie kruszy , jest idealny.

    OdpowiedzUsuń
  9. Bez zakwasu, bez drozdzy bez proszku do pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
  10. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  11. 1,5 SZKL. KASZY UGOTOWANEJ, A NIE UGOTOWANEJ TO ILE, ŻEBY WYSZŁO TYCH 1,5 SZKL.?

    OdpowiedzUsuń
  12. W smaku bardzo dobry ale nie wiem dlaczego mój egzemplarz wyszedł bardzo mokry w środku i przy krojeniu się rozpada. Dodam, że piekłam go przez prawie 1.5 h, ponieważ lubię bardziej spieczony. Co poszło nie tak ?

    OdpowiedzUsuń
  13. 1,5 szklanki kaszy po ugotowaniu czy 1,5 szklanki surowej kaszy(przed gotowaniem)

    OdpowiedzUsuń